Taylor sa farväl till anhängarna

Liberias president Charles Taylor, som har lovat att avgå i morgon, måndag, sa i ett tal på söndagen farväl till sina partimedarbetare. Men få vågar lita på hans ord. Det är fortfarande oklart om Taylor verkligen kommer att lämna landet när han avgått, som omvärlden och rebellerna kräver.
Det är en våldtäkt på demokratin att jag tvingas avgå. Men jag gör det för folkets skull, i enlighet med den internationella fredsplanen, sa Charles Taylor till sina anhängare. Ses som orosmakare Både det internationella samfundet och rebellgrupperna kräver att Taylor lämnar presidentposten och Liberia. Rebellerna, som slåss mot honom och som kontrollerar praktiskt taget hela landet, tycker att deras etniska grupper har missgynnats under hans styre. Omvärlden vill ha bort Taylor eftersom han ses som en orosmakare. Taylor anklagas för att ha underblåst många konflikter i Västafrika, till exempel det extremt grymma, tio år långa kriget i Sierra Leone, där han stödde rebellerna. Att få bort honom från makten i Liberia tror många skulle lugna hela regionen. Vicepresident ska ta över Vid lunchtid på måndagen, klockan en minut i tolv, får vi se om Taylor håller sitt ord. Det är då det är sagt att han ska lämna över makten till vicepresidenten Moses Blah. Blah vädjade redan på söndagen till rebellerna att lägga ner sina vapen, men rebellerna är skeptiska. De ser Blah som Charles Taylors lakej och har sagt att de inte tänker acceptera honom som Liberias nye ledare.
Caroline Salzinger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".