Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljoner riskerar svält i Darfur

Publicerat onsdag 25 mars 2009 kl 06.12

I Darfur har situationen förvärrats i framförallt flyktingläger sedan 13 hjälporganisationer skickades ut för tre veckor sedan.

Redan har tillgången till rent vatten och sjukvård försämrats.

En FN-rapport säger att över två miljoner människor riskerar svält om inte hjälporganisationerna släpps in före maj. Svenske läkaren Johan von Schreeb är just nu i Darfur för att karlägga sjukvården där för Världshälsoorganisationens räkning.

– Det är hela tiden problem med utbrott av smittsamma sjukdomar, det är många som har malaria i mängder. Det är ett jättestort behov som någorlunda har täckts av hjälporganisationer men nu blir det sannolikt en helt annan utveckling. Att situationen kommer att bli försämrad är helt uppenbart, säger Johan von Schreeb.

Situationen har försämrats, men ännu inte drastiskt. Hittills har organisationerna hjälpligt lyckats upprätthålla hjälpen med lokalanställda, dessutom har regeringen skickat sjukvårdspersonal från andra delar av Sudan. Men det är personal som inte kan åka till vilket konfliktområde som helst och som inte har erfarenhet av situationen i Darfur.

Om några veckor befaras det bli svårare, dels med en annalkande regnperiod med svält och sjukdomar i spåren, dels kommer resursbristen att märkas. Redan nu syns tecken på nya resurskrävande sjukdomsutbrott.

– Det kommer alarmerande fall med hjärnhinneinflammation som sprider sig Det är mycket stora frågetecken kring hur situationen ska utvecklas den närmsta tiden, säger Johan von Schreeb.

Katastrofen i Darfur är för oss på tryggt avstånd nästan ofattbar med uppemot 300 000 döda och flera miljoner människor på flykt. Våldtäkter, mord, kidnappningar och brända hem är vapen i en konflikt där de civila är offren och där dödliga sjukdomar och undernäring blivit mer regel än undantag.

När 13 viktiga hjälporganisationer förlorade sina tillstånd, försvann inte bara viktig hjälp utan också viktig insyn.

– Många av hjälporganisationerna har varit världens öga när det gäller vad som sker. Blir det fler och fler organisationer som tvingas lämna landet så kommer vi att få mindre och mindre vittnesmål kring vad som sker i den här delen av världen. Det är skrämmande, säger Johan von Schreeb.

Världens största hjälpinsats, kan drabbas av ytterligare ett hårt bakslag om Sudans president Omar al-Bashir får sin vilja igenom. För han har förklarat att han helst inte ser några utländska organisationer alls i Darfur inom ett år. Då finns risken att prövningarna blir övermäktiga, enligt Johan von Schreeb.

– Det ställer jag mig frågande till om man klarar av att hantera, om fler hjälporganisationer sparkas ut ur landet, säger Johan von Schreeb.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".