Privattandläkare rasar över sänkta priser

Nu har Sveriges privattandläkare ilsknat till. De tycker att de får för dålig ersättning när de lagar pensionärers tänder. Upptakten till ilskan är pensionärernas subventionerade tandvård, som gör att privattandläkarna inte får full kostnadstäckning.
Pensionärer som inte får någon privattandvård kan bli den yttersta konsekvensen av den strid som nu blossat upp mellan Riksförsäkringsverket och Sveriges privattandläkare. Bakgrunden är den tandläkarreform som infördes förra året, där personer över 65 fick ett högkostnadsskydd på tandvård. Dyrt för staten Givetvis var det många som nappade på detta, och kostnaderna sköt i höjden. Hundratusentals pensionärer fick billigare tandvård. Det kostade staten 2,2 miljarder i stället för budgeterade 600 miljoner. Därför beslutade Riksförsäkringsverket den 1 juli att till exempel kronor och implantat ska ge lägre ersättning än tidigare för att spara pengar. Besviken vd Lennart Nordgren, vd för Privattandläkarna, är besviken. – Vi har nu rekommenderat alla medlemmar att inte acceptera de här förslagen till sänkta priser, utan hävda ett pris som leder till kostnadstäckning. Sedan får vi se om det behövs ytterligare åtgärder, säger han. Vad kan det vara? – En åtgärd blir ju då att på sikt så kan ju inte privattandläkarna ta emot och behandla alla patienter om man inte får kostnadstäckning, utan då kanske det blir så att man får hänvisa patienterna till folktandvården, säger Lennart Nordgren. Ändringen som kom till stånd den 1 juli i år går ut på att alla tandläkare nu måste gå efter Folktandvårdens prislista i respektive län. Detta gäller även de privata tandläkarna och det är det som gör dem upprörda. Det är nämligen så att Folktandvårdens prislistan varierar stort över landet. Stora skillnader Enligt Göteborgs-Posten blir till exempel ersättningen för ett implantat i Göteborg drygt 18 000 kronor, medan det i Stockholm ges drygt 30 000 för samma behandling. Ohållbart, menar man på privattandläkarna. Susanne Fagerberg på Riksförsäkringsverket säger att prislistan är en rekommendation, men hon är medveten om de problem som uppstått. – Prissättningen är fri och då betyder det att priserna också skiljer sig åt i olika delar i landet. Det kan få lite knepiga konsekvenser i de enskilda fallen, men där har ju också privattandläkare en möjlighet att så att säga lyfta fram fina argument för sitt pris, säger Susanne Fagerberg.
Anna Tibblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".