”Fokusera på demokratifrågorna”

Med fem veckor kvar till folkomröstningen om Sverige ska delta fullt ut i EMU ökar takten i både ja- och nejkampanjerna. Nu efterlyser statsvetaren Olof Petersson mer fokus på makt- och demokratifrågor. Både ja- och nejsidan har demokratiproblem, menar han.
– Både jasidan och nejsidan har demokratiproblem. Jasidan måste visa hur man kan få demokratiska styrelseformer och medborgerligt inflytande över de europeiska besluten. Nejsidans problem är att visa att ett relativt litet land kan driva en politik lite på tvärs mot det stora flertalet EU-medlemmar, i en tid när de ekonomiska krafterna blir alltmer internationella, säger Olof Petersson. Så vad tycker du saknas i debatten i dag? –Enligt min mening innebär både ett ja och ett nej att det svenska samhället och den svenska folkstyrelsen förändras. Både jasidan och nejsidan har i dag demokratiproblem och det är dem som borde diskuteras nu. Hur ska man tänka som väljare när man matas med rapporter fram och tillbaka. Om vi går med går räntan upp, om vi går med går räntan ner, arbetslösheten upp, arbetslösheten ner. Hur ska man ta till sig det där? – Jag tycker att det är intressant att ekonomerna är såpass oeniga om ett område som ju ändå rör så mycket ekonomi. Jag tror att folkomröstningen nu inte bara kommer att handla om de ekonomiska aspekterna av EMU utan också om de här maktmässiga, de som har att göra med demokratin och folkstyrelsen, och jag tror att det är bra, säger statsvetaren Olof Petersson.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".