Persson kritiseras för uttalanden om ministrar

Statsminister Göran Perssons får nu själv skarp kritik efter att själv ha kritiserat några av sina egna ministrar. Det är Lena Sandlin-Hedman, vice ordförande i Socialdemokrater mot EMU, som är kritisk mot att statsministern återigen kritiserat de ministrar som säger nej till EMU.
– Jag tycker det är tråkigt. Han visar brist på respekt för andra människors åsikter och ställningstaganden. Göran Persson uttalar sig i Svenska Dagbladet väldigt nedlåtande om två av nej-ministrarna och han vet att de inte kommer gå i svaromål, säger Lena Sandlin-Hedman, vice ordförande i Socialdemokrater mot EMU. Sågade ministers analys Nu har statsminister Göran Persson kritiserat några av sina ministrar igen. Det var i en intervju i Svenska Dagbladet som Göran Persson bland annat sågade kulturminister Marita Ulvskogs analys av EU och menar att hon har fel. Han ironiserar över ett uttalande som Margareta Winberg fällde för nio år sedan i samband med EU omröstningen. Han säger att han minns att hon sa att påven skulle bestämma över familjepolitiken, men att så blev det ju inte. Lena Sandlin-Hedman tror att den här stilen kommer att slå tillbaka på Göran Persson själv. – Jag tror att Göran själv förlorar på det förtroendemässigt. I det här läget förbjuder han i stort sett vissa ministrar att uttrycka sina åsikter. Som jag ser det bidrar det till att undergräva förtroendet för politiken i allmänhet, men också för hans egen regering. Det är ytterst märkligt av Göran att göra på det sättet, säger Lena Sandlin-Hedman. Respektlöst Lena Sandlin-Hedman menar att det är respektlöst att ge sig på ministrar som han satt munkavle på och som han vet inte kommer att säga något tillbaka. Hon har varit i kontakt med en av de aktuella ministrarna: – Jag har varit i kontakt med en av ministrarna. Det var bara ett allmänt samtal men de ha som sagt givit ett löfte om att inte debattera offentligt med andra ministrar så jag tror inte de kommer debattera det här offentligt över huvud taget, säger Lena Sandlin Hedman, vice ordförande i Socialdemokrater mot EMU.
Anna Tibblin Hansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".