Spänt mellan Israel och Libanon

FN:s generalsekreterare Kofi Annan fördömer den libanesiska Hizbollah-milisens attack i helgen, som dödade en 16-årig pojke och skadade fem andra israeler. Annan uppmanade också Israel att visa återhållsamhet sedan israeliskt stridsflyg attackerat Hizbollahs ställningar inne på libanesiskt territorium.
Situationen vid gränsen mellan israel och Libanon har inte varit så här spänd sedan Israel för tre år sedan drog sig ur södra Libanon. Den 16-årige pojke som dog i gårdagens attack var det första civila dödsoffret sedan dess och de israeliska reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Israeliska stridsflygplan svarade med räder mot vad man hävdade var luftvärnsartilleri utanför en by i södra Libanon. Israels utrikesminister uppmanade Libanon och Syrien, som stödjer Hizbollahmilisen, att hålla Hizbollah tillbaka. Om inte har Israel inget annat val än att försvara sig, sa utrikesministern. Besköt varandra över gränsen Efter månader av relativt lugn har situationen snabbt försämrats den senaste tiden. I fredags besköt israelisk militär och Hizbollahmilisen varandra tvärs över gränsen för första gången på åtta månader. Hizbollah började beskjutningen som hämnd för att en Hizbollahmedlem dödades i en bilbomb för lite mer än en vecka sedan. Hizbollah beskyllde Israel för attentatet och nu har de två sidorna trätt in i en snabbt nedåtgående spiral som de kan få svårt att ta sig ur.
Caroline Salzinger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".