Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dagisbarn ska tvätta händerna oftare

Förkylningar, magsjuka och öroninflammationer – infektioner på landets daghem kostar samhället varje år miljontals kronor. Nu ska smittskyddsläkarna runt om i landet kartlägga hygienen på 350 daghem för att se hur man ska kunna minska sjukligheten och användningen av antibiotika.
– Jag tror att det på sina håll, av olika skäl, är så att man inte riktigt hundraprocentigt följer de basala hygienrutiner som man nog vet att man bör göra, berättar Otto Cars på Smittskyddsinstitutet. Saknas regler för hygien Kommunerna är ansvariga för hygienen på landets daghem, men eftersom det saknas praxis och gemensamma regler ser hygienarbetet ganska olika ut runt om i landet. Därför kommer ska nu 350 daghem i sjuttio kommuner runt om i landet under hösten få vara med i ett projekt där det ska kartläggas hur hyginen verkligen sköts på daghemmen. Syftet är inte att kontrollera daghemmen utan att ta reda på hygienen verkligen sköts på daghemmen för att sedan kunna komma med rekommendationer hur rutiner ska kunna förbättras. Skapa rutiner Det kan handla om att skapa enkla rutiner för såna saker som att barnen tvättar händerna före och efter maten, om det är pappershandukar eller vanliga handdukar som anävnds på dagehemmen, hur det går till vid blöjbyten och så vidare. På daghemmet Liten blir stor i Stocholm tycker chefen Elisabeth Elgstedt att de ändå redan jobbar välidt aktivt med att hygienen för sina trettiosex barn. – Vi har pratat mycket om det här på vår förskola. A och O är att vara ute mycket, vi vädrar och försöker få in frisk luft, vi har installerat luftrenare som gör att damm och annat ska sugas upp för allergiker. Vi försöker vara mycket noga med att tvätta händer och hålla hygienen så, både på barn och vuxna, vi torkar skötbord och annat med desinfektionsmedel och använder pappershandukar i stället för vanliga handdukar. Leder det här till att barnen blir friskare? – Ja, vi tycker faktiskt att det har hjälpt. Elisabeth Elgstedt välkomnar ändå projektet och säger att det är bra om ytterligare insatser görs. Positiva resultat i Finland Otto Cars på Smittskyddsinstitutet pekar bland annat på resultatet av en finsk kartläggning där sjukligheten gick ner med tio procent i den grupp av förskolor som var med om genomgång av sina hygienrutiner och användingen av antibiotika gick ner med med tjugofem procent. Kan man på liknande sätt här minska smittspridning bland små barn ytterligare så minskar man dels risken för att resistenta bakterier ska sprida sig – något som på sikt hela samhället har nytta av – dels så vinner man rent ekonomiskt på det hela, menar Otto Cars eftersom färre föräldrar också behöver vara hemma från jobbet med sjuka barn.
Anna Torgnysdotter och Max Carlgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".