Hemtjänst väljer bort sociala insatser

Promenader ligger högst upp på pensionärernas önskelista över vad de vill att hemtjänsten ska hjälpa dem med. Men hemtjänsten har ofta inte tid till annat än livsnödvändiga insatser. Det visar en rapport som Socialstyrelsen har gjort tillsammans med 11 länsstyrelser.
På dagcentralen på Bo Bergmansgatan i Stockholm sitter Birgit Bremmer och Charlotte Schultz och spelar kort. De är nöjda med hemtjänstens insatser, men skulle önska att personalen hade mer tid. – Jag tycker att man skulle få mer tid med dem, så att man kan sitta och prata lite när man är så ensam annars, och att man skulle kunna gå ut och promenera någon gång om de hade tid. Och vad säger du? – Ja, det är samma sak för mig. Jag kommer aldrig ut. Till exempel i lördags så kom det en och då sa jag att jag gärna ville gå ut. Ja, sa hon, men det gör inte jag. Kommer du ut annars tycker du, eller? – Det är väldigt dåligt med det. Jag får ju försöka att knalla själv med mina två kryckor. Enligt Socialtjänstlagen ska äldre människor få möjlighet att ha en aktiv och meningsfull tillvaro. Men så är det inte för alla, visar kartläggningen. Utredarna har intervjuat hemtjänstpersonal och gamla i 23 kommuner om det sociala innehållet av hemtjänsten. Vill helst promenera Det som de äldre helst vill ha hjälp med är att komma ut på promenader och få hjälp att hålla kontakt med släkt och vänner och ledsagning till olika aktiviteter. Det fanns också önskemål om att hemtjänstpersonalen inte skulle ha så bråttom jämt. Av de intervjuade pensionärerna svarade knappt en femtedel att de fick hjälp med sociala insatser. Den bilden ger även hemtjänstpersonalen. Två tredjedelar svarade att de har små möjligheter att ge det sociala innehåll som lagen kräver och i stället prioriterar livsnödvändiga insatser, som personlig hygien och mat. Inget stöd i lagen Men den prioriteringen är inget som stöds av lagen, enligt Christina Johnsson, socialkonsulent på Länsstyrelsen i Kalmar som jobbat med kartläggningen. – Det har blivit på det där sättet, att man sköter om de fysiska behoven. De står högre upp på prioriteringslistan på något sätt. De sociala mänskliga behoven kommer långt ner på listan. Det är väldigt märkligt för det finns ingen sådan prioritering i lagen. Alla de behov som en människa behöver hjälp med, om man inte kan få hjälp på annat sätt, ska man ju få hjälp med, säger hon. Dålig information Christina Johnsson tror att en anledning till att pensionärerna inte får hjälp med den sociala biten är att informationen om vad pensionärerna kan få hjälp med är alldeles för dålig. – Man tillhör en utsatt grupp när man är en äldre, ensam person. Man finner sig som det är med att få hjälp med det allra nödvändigaste, de basala sakerna, att sköta sitt hem och sköta sin kropp. När personalen det då visar sig att personalen har bråttom och har mycket att göra så ställer man inte de kraven, man ber inte om något ytterligare, säger Christina Johnsson.
Sara Öberg och Charlotte Fagerlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".