SAS vill flyga mer på Bromma flygplats

Det hårt ansträngda flygbolaget SAS lägger under måndagen fram sin halvårsrapport. För att överleva måste SAS vinna tillbaka affärsresenärerna. Därför har man återigen börjat flyga från Bromma. Men Stockholms stad som äger Bromma vill lägga ner flygplatsen om senast åtta år.
Det socialdemokratiska finansborgarrådet i Stockholm Annika Billström har ingen förståelse för att flygkrisen driver SAS tillbaka till Bromma flygplats. – Nej, det har jag absolut inte. SAS ska fullfölja sitt arbete på Arlanda. Man har tåglinjen Arlanda Express och tredje landningsbanan. Ska Arlanda vara Sveriges nav måste SAS fokusera på flygningarna på Arlanda och inte plottra ut det på Bromma också. Jag tycker personligen det är helt fel, säger Annika Billström, socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholm. Vill bygga bostäder De styrande i Stockholm vill gräva upp landningsbanorna och bygga 10 000 nya bostäder där. Men staden har ett avtal med staten och Luftfartsverket, som hyr flygplatsen, om att fortsätta till 2011. När flygbranschen går igenom den värsta krisen någonsin så ökade antalet passagerare på Bromma med 65 procent i juli, jämfört med samma månad i fjol. Samtidigt tappade Arlanda 11 procent. SAS ambition är att utöka trafiken från Bromma flygplats, igen. Planerar fler destinationer För 41 år sedan flyttade SAS allt Stockholmsflyg till Arlanda. Men för några månader återstartade SAS linjen mellan Bromma och Köpenhamn, en rutt där antalet avgångar ökar nu efter semestrarna. Fler destinationer är på gång, enligt SAS informationsdirektör Hans Ollongren. – Oslo är inte otänkbart då vi har mycket trafik mellan Stockholmsområdet och Osloområdet. Via Bromma kan ni få tillbaka den här typen av resenärer som ni vill ha, affärsresenärer? – Ja, det är en del i idén av att vi flyger p Bromma, säger Hans Ollongren, SAS informationsdirektör.
Robert Sennerdal

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".