Zapatister normaliserar relationer

Efter över ett års tystnad organiserade zapatisterna i Mexicos södra delstat Chiapas i helgen ett stort möte med upp mot 20 000 deltagare. Men förväntningarna att zapatisternas mytomspunna ledare subcomandante Marcos skulle framträda kom på skam.
Den här gången framträdde subcomandante Marcos bara via ett bandat program i zapatisternas nya radiostation, men det var mest musik och inte mycket av budskap. Det orsakade en viss förvirring hos deltagarna. Men kanske var det det som var meningen. Zapatisternas sätt att förhålla sig till omvärlden har alltid haft något spektakulärt över sig. Krigsförklaringen på nyårsnatten 1994 kom som en total överraskning. De maskerade indianerna fick omvärlden att tala om en ny slags revolution. Men efter bara någon vecka så tystnade vapnen och kampen fortsatte med fredliga medel. Alla försök till fredsförhandlingar misslyckades visserligen. Försökte skapa global rörelse Men under en rad jättelika möten i Chiapas där både mexikanska och utländska organisationer deltog, och som mer påminde om en slags teaterföreställningar i megaformat än om politiska möten, så försökte zapatisterna skapa först en nationell, sedan en global rörelse. Kulmen på alla dessa möten var alltid subcomandante Marcos framträdanden, hans poetiska, provocerande och roliga tal var sammankomsternas behållning. Men så mycket konkreta resultat blev det inte av dessa märkliga jättemöten i djungeln. Dessutom var det ofta så att själva resan och organiserandet av övernattning och mathållning ofta tog så mycket tid att när allt det var klart, så var själva mötet redan över. Helgens möte var också spektakulärt. Mycket folk, samlade i en by där det normalt bara bor 20 familjer. Men den här gången var budskapet det viktiga. Zapatisterna förklarade bland annat att de kommer att upphöra med vägspärrar i områden under deras kontroll. De kommer heller inte att fortsätta kräva krigsskatt. I stället har man utsett fem lokala regeringar, eller som de själva säger ”goda regeringar” i motsats till ”de dåliga” som finns i resten av landet. Normalisering av relationer Exakt vilken roll dessa ”goda regeringar” ska spela är lite oklart. Men allt tyder på att det här är ett första steg mot en slags normalisering av relationerna med det omgivande samhället, ett sätt att säga att alla tankar på krig nu definitivt har lagts på hyllan. Att subcomandante Marcos bara framträdde som en slags discjockey i ett radioprogram är kanske ett tecken på att zapatisterna inte längre har anspråk på att vara ledare i någon världsomfattande rörelse.
Lars Palmgren, Santiago

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".