Personalen på Volvo Personvagnar informerades i dag. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Ford förhandlar om att sälja Volvo PV

Ford har tagit ett steg närmare att sälja Volvo Personvagnar. I dag bekräftade Ford för första gången att bolaget för samtal med ett antal intressenter som har uttryckt intresse för att ta över Volvo.

Personalen på Volvo PV har i dag informerats om hur processen går, berättar Fords presstalesman John Gardiner.

– Ford är nöjd med antalet intresserade spekulanter och kvaliteten hos dem, säger John Gardiner.

Nu förs förhandlingarna mer detaljerat, vilket alltså personalen på Volvo Personvagnar har fått information om i dag. Men än är det inte klart att förhandlingarna faktiskt leder fram till att Volvo får en ny ägare, säger Fords presstalesman.

Det har gått tio år sedan Ford köpte personbilsdelen av Volvo för ungefär 50 miljarder kronor. Men Ford har drabbats hårt av krisen inom bilindustrin, och i början av december meddelade Ford att man överväger att sälja den svenska biltillverkaren.

Sedan dess har en mängd rykten florerat, inte minst om att kinesiska bilföretag är spekulanter på Volvo Personvagnar, men idag är första gången som Ford faktiskt bekräftar att det pågår förhandlingar.

Fast presstalesmannen är väldigt sparsam med detaljer om förhandlingarna. De kommer pågå ett tag till, säger han, och det är ännu inte klart att det faktiskt blir någon försäljning av Volvo Personvagnar.

Ford kommer dock inte att klippa banden helt med Volvo efter en eventuell försäljning för tekniken är integrerad och kommer att finnas med i framtida modeller.

Jens Möller Ekot i Göteborg
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".