Återuppbyggnad utan tillväxt i Tyskland

I sydöstra Tyskland, där mycket av det som förstördes i den stora översvämningen för ett år sedan har mycket nu byggts upp igen. Mitt i kaoset hade bedömare räknat med att återuppbyggnaden skulle skapa arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt i regionen. Men så har det inte blivit.
Längs huvudgatan i den lilla staden Pirna i södra Sachsen byggs det för fullt. För ett år sedan nådde vattnet upp till andra våningen på husen och butikernas varor flöt omkring på Elbes smutsiga vatten. Nu är de flesta fasaderna upputsade, kullerstenarna tillbakalagda på gatorna och förutom hantverkarna så är det enda som, utåt sett, påminner om översvämningen alla de fotografier som sitter i skyltfönstren där man ser vad vattnet ställde till med. Ungefär 90 miljarder kronor räknar man att notan blev för förstörda hus, vägar, järnvägar och personliga ägodelar. Det är ett belopp som till stor del täckts av den tyska staten, EU och diverse hjälporganisationer. Bedömare hoppades på tillväxt Ekonomiska bedömare hade räknat med att pengarna inte bara skulle hjälpa människorna att få tillbaka sina hem utan även skapa tillväxt i regionen. Men så har det inte blivit. – Vi såg de hemska TV-bilderna och tog väl precis som alla andra i för mycket i våra prognoser, det var illa, men vi trodde nog att skadorna var ännu större säger Joachim Ragnitz på institutet för ekonomisk forskning i Halle, Återuppbyggnaden har också gått mycket snabbare än vi räknade med och det kommer därför inte bli några långvariga positiva effekter, säger Joachim Ragnitz. Det ger viss effekt i de byar som drabbades värst, men det betyder ganska lite för regionen som helhet. Joachim Ragnitz på institutet för ekonomisk forskning i Halle.
Therese Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".