Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Topolanek fick beröm i Strasbourg.

Oro inom EU efter tjeckisk regeringskris

Förvirringen har varit stor inom EU sedan den tjeckiska regeringen förlorat en förtroendeomröstning i det nationella parlamentet, eftersom Tjeckien för närvarande är EU:s ordförandeland. Men i dag kom EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso lugnande besked.

– Det tjeckiska ordförandeskapet gör ett mycket viktigt jobb för Europa. Jag är övertygad om att deras ordförandeskap kommer att bli framgångsrikt, sa José Manuel Barroso under en presskonferens i Europaparlamentet i Strasbourg i dag och underströk att unionen ger sitt fulla stöd till Tjeckien som håller i EU:s ordförandeklubba fram till dess att Sverige tar vid den 1 juli.

José Manuel Barroso riktade samtidigt ett skarpt budskap till Tjeckien med anledning av Lissabonfördraget, som Tjeckien skrivit under, men inte slutgiltigt godkänt:

– Jag uppmanar alla politiska ledare att inte använda denna politiska kris för att ta Lissabonfördraget i gisslan på grund av inrikespolitiska problem. Detta skulle inte vara rättvist mot övriga Europa, sa Barroso. Tjeckien har skrivit under fördraget och har också en skyldighet att ratificera det.

Enligt den tjeckiska författningen måste regeringen avgå efter att den förlorat en misstroendeomröstning i parlamentet, men grundlagen säger dock inte hur snabbt det måste ske. Därför kan premiärminister Topolanek leda en expeditionsregering under resten av det tjeckiska ordförandeskapet i EU.

Tjeckiens vice premiärminister Alenxandr Vondra underströk under presskonferensen i dag att gårdagens misstroendeförklaring inte kommer att underlätta för det tjeckiska ordförandeskapet, men att regeringen är väl förberedd och har tillräckligt med kreativitet för att hantera situationen.

Den politiska krisen i Tjeckien var det stora samtalsämnet i Europaparlamentets korridorer i dag. Den svenske ledamoten Carl Schlyter från miljöpartiet tror att det nu kommer att bli svårare för Tjeckien att leda arbetet inom EU:

– Att de inte har politisk makt borde inte påverka deras arbete att leda EU:s förhandlingar internt, men det är klart att det blir svårare för dem.

Anja Sahlberg, Strasbourg
utrikesdesk.eko@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".