"Jag kommer att vara mer noggrann i framtiden."

"Jag borde ha ställt frågor om avtalet"

Uppdaterad 17:15
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin börjar nu ändra sig om sin roll i affären med AMF Pensions tidigare vd Christer Elmehagens pensionsavtal. Hon vägrar ställa upp på intervjuer, men skriver i ett pressmeddelande att hon ångrar att hon inte efterfrågade avtalet angående hans lön och pensionsvillkor.

I måndags sa Wanja Lundby-Wedin att hon kände sig grundlurad när hon förstod hur stort det pensionsavtal till AMF Pensions tidigare vd Christer Elmehagen var och som hon i sin egenskap av styrelseledamot i AMF hade godkänt. Hon skyllde på att hon inte informerats och inte fått tillgång till alla dokument.

I dag går Wanja Lundby-Wedin ut med ett pressmeddelande där hon backar från hållningen att hon blivit lurad.

Hon skriver att hon nu ångrar att hon inte själv efterfrågade det avtal som den så kallade ersättningskommittén hade träffat angående vd:s lön och pensionsvillkor.

Hon skriver vidare att hon inser att hon som styrelseledamot inte borde ha nöjt sig med de förklaringar hon fick när hon såg att summan på pensionsinbetalningarna kraftigt översteg det hon trodde att styrelsen hade beslutat.

Hon skriver att hon i framtiden kommer att vara mera noggrann i att kontrollera att avtal som tecknas överensstämmer med det styrelsen beslutat och att ”detta inte kommer att upprepas”.

Hon menar alltså att avtalet med Christer Elmehagen inte överensstämmer med det som styrelsen hade beslutat.

Den som mycket väl vet hur det är med den saken är LO:s tidigare avtalssekreterare Erland Olausson som satt i den ersättningskommitté som sydde ihop pensionsavtalet.

Men när Ekot i dag talade med Erland Olausson ville han inte heller säga hur det låg till.

– Styrelsen har tillsatt en utredning för att bringa klarhet i det här och den tänker jag prata med. Efter det kan jag prata med pressen, säger Erland Olausson.

Wanja Lundby-Wedin vill inte svara på några frågor och ger enligt LO:s presstjänst inga intervjuer utan vill avvakta den internutredning som AMF Pension tillsatt som ska granska turerna kring tidigare vd Christer Elmehagens pensionsavtal.

Christer Elmehagen befinner sig för närvarande i Tokyo.

Han säger till Studio Ett att han finner det helt otroligt att Wanja Lundby-Wedin eller någon annan i AMF:s styrelse inte skulle ha förstått innebörden i hans pensionsavtal. Uppgifterna var dessutom offentliga i årsredovisningen, påpekar Elmehagen.

Han säger också att han av den juridiska expertisen på AMF Pension fått veta att det inte var något fel att flytta det egna pensionskapitalet innan AMF sänkte värdet på spararnas kapital.

– Om det är så att jag har brutit mot något då är jag beredd att omedelbart betala tillbaka de där åtta procenten som man drog av från övriga sparare.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

John Crispinsson
john.crispinsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".