Hård kritik mot Obama från Tjeckien

EU:s ordförandeland Tjeckien riktar i dag oväntat hård kritik mot USA inför det ekonomiska toppmöte som ska hållas i London i början av april.

Smekmånaden mellan EU och den nye amerikanske presidenten Barack Obama blev sannerligen inte lång.

I dag tog nämligen EU:s ordförandeland Tjeckien till det grova artilleriet inför sin kritik av amerikansk ekonomisk politik.

– Den leder åt helvete och hotar att underminera världsekonomin, dundrade EU:s ordförande Tjeckiens premiärminister Mirek Topolanek.

Att EU och USA ser väldigt olika på vad som bör göras inom ekonomin är inget nytt. USA vill se mycket större offentliga investeringar för att skapa jobb, medan EU varnar för alltför stora underskott.

Men därifrån är steget gigantiskt till att ta till uttalanden som dem Topolanek spred i Europaparlamentet idag. De är väl så långt ifrån diplomatisk finess det går att komma.

Det här kan tyda på att de förmöten som nu hålls inför G20-mötet i London 2 april går trögt. Men det kan inte heller uteslutas att Topolanek är under stor press. I går kväll föll hans regering i det tjeckiska parlamentet, vilket är högst förödmjukande.

Dagens uttalanden kan bädda för att det blir en pinsam tillställning när Barack Obama för första gången ska möta EU:s ledare i Prag i början av april.

Och om Topolanek fortsätter att dundra gentemot omvärlden som han gjorde i dag lär ledare i många huvudstäder räkna dagarna till den 1 juli. Inte för att det just är Sverige som tar över, utan för att tjeckerna tar av sig ledartröjan.

Willy Silberstein, Amsterdam
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista