Internetbolag åter intressanta på börsen

De så kallade internetbolagen, företagen som producerar innehåll på websidor, har efter glädjeryran under det sena nittiotalet varit investerarnas skräck. Men det finns internetbolag som tjänar pengar och var kurser pekar uppåt på de amerikanska börserna.
Återigen handlas det internetaktier på de amerikanska börserna till kurser som pekar uppåt och som får analytikerna att fundera på att satsa pengar. Men visst är det många som är väldigt skeptiska till det här och anser att påståendet att det finns internetbolag som är bra investeringar, är lika trovärdigt som att jorden är platt eller att Elvis egentligen fortfarande lever. Men pengar talar trots allt ett ganska tydligt språk. Det finns internetföretag som tjänar pengar och där förhållandet mellan vad aktien kostar och avkastningen inte är så dumt och talar för att det är något att satsa på. Framför allt är det de som producerar tjänster som har miljontals användare. Likt en drottning firas just nu Meg Whitman, vd för e-handelsföretaget E-bay här i USA. Över 30 miljoner amerikaner kommer att köpa och sälja varor för omkring 20 miljarder dollar, cirka 160 miljarder svenska kronor i år. Redan nu säljs det fler bilar genom E-bay i USA än vad någon amerikansk bilhandlare gör. E-bays aktiekurs har fördubblats på ett år. Sökportalen Yahoo är ett annat internetföretag som har trefaldigat sin aktiekurs. En av anledningarna till optimism är att man fortfarande tror att antalet internetanvändare här i USA ska fördubblas än en gång fram till år 2007. Största potentialen i framtida internetanvändare finns i Kina. Det finns några kinesiska internetbolag som är noterade på amerikanska börser. Deras börsvärde har femdubblats på ett år och i vissa fall ännu mer. Med andra ord, inte illa för en bransch som nyligen ansågs som helt död, och inte illa med tanke på hur det går på börsen i övrigt.
Stefan Winiger, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".