Risk för kaos i Kalifornienvalet

Guvernörsvalet i Kalifornien i oktober riskerar att bli ett stort kaos. Mer än 150 kandidater ställer upp, reglerna är oklara och den som vinner behöver bara få en minoritet av rösterna. Kalifornien-valet kan också bli en upprepning av det skandalomsusade rösträknandet i Florida i förra presidentvalet.
Med mer än 150 kandidater blir det omöjligt att få med alla på en och samma valsedel. Det gör det svårt för många av de röstningsmaskiner som används i Kalifornien. Ett är att de röstningsmaskiner som fick så dåligt rykte i Florida tas fram igen i Kalifornien, trots att de är förbjudna. Det är egentligen en stansapparat där man stoppar in valsedeln och apparaten gör sen ett hål för den kandidat man röstar på. I Florida lossnade inte alltid den utstansade biten och i värsta fall blev papperet bara buktat. Det var oklart hur valsedeln skulle tolkas. Förbjudna rösträknare används Kalifornien drog lärdom av Florida och förbjöd den här typen av röstmaskiner. Nu kommer det här extravalet, som ingen hade räknat med, och nya elektroniska röstmaskiner finns inte. I nästan hälften av Kaliforniens valkretsar inklusive Los Angeles kommer de skandalomsusade maskinerna att tas fram igen. Förhoppningsvis kommer väljarna den här gången kolla att det verkligen blivit hål. I Florida fick valresultatet avgöras i domstol och risken är stor att det blir likadant i Kalifornien. Få och oklara regler Det som ska genomföras i Kalifornien är en folkomröstning om man ska avsätta den nuvarande guvernören, Gray Davis. Något sådant har bara skett en gång tidigare i USA för mer än 80 år sen, och reglerna är kortfattade och oklara. En märklighet är till exempel att om Davis avsätts, är det den av alla andra kandidater som får flest röster som vinner, oavsett om han eller hon får majoritet. Med 150 kandidater behövs det kanske bara 20 procent för att vinna. Än märkligare blir det om exempelvis 55 procent röstar för att Davis ska avsättas. Det betyder att 45 procent röstar för honom, men den som får 20 procent blir guvernör. Det är med andra ord som upplagt för juridiska tvister efter valet den 7 oktober.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".