Styrelsen för AMF Pension kände till pensionsvillkoren, menar bolagets förre vd Christer Elmehagen. Foto: Scanpix.

"AMF-styrelsen kände till villkoren"

AMF Pensions förre vd Christer Elmehagen säger att han har svårt att förstå LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedins påstående om att hon känner sig grundlurad när det gäller hans pensionsvillkor.

AMF Pensions förre vd Christer Elmehagen säger att han utgår i från att pensionsbolagets hela styrelse var informerad om hans pensionsvillkor. Han menar också att han har svårt att förstå Lo-ordföranden Wanja Lundby-Wedins påstående om att hon känner sig grundlurad.

– Wanja Lundby-Wedin, liksom de andra ledamöterna i AMF Pensions styrelse, är normalt sett mycket pålästa och duktiga personer, så att Wanja inte skulle ha förstått det eller någon annan i styrelsen inte skulle ha förstått det, det finner jag helt otroligt. Dessutom så har ju alla de här siffrorna varit offentliga, de har stått årligen i årsredovisningen och de har stått på nätet så jag förstår inte att man kan undvika dem.

Christer Elmehagen pekar på det faktum att LO:s förre vice ordförande och avtalssekreterare Erland Olauson suttit med i AMF Pensions ersättningskommitté. Därmed borde också Wanja Lundby-Wedin varit fullt informerad om pensionsvillkoren, menar han.

Elmehagen tycker att alla styrelseledamöter har en skyldighet att sätta sig in i styrselsearbetet.

– Tar man ett beslut i styrelsen så har man en skyldighet att som styrelseledamot sätta sig in i frågan.

Elmehagen säger också att han är beredd att betala tillbaka de pengar som han räddade åt sig själv då han flyttade sitt pensionssparande strax innan AMF gjorde en nedskrivning av spararnas pensionskapital.

Att han nu också får lämna styrelseordförandeposterna i företagen Micronic och Tradedoubler har han förståelse för.

– Det mediala intresset för mig och min person kan skada de här bolagen och det vill jag inte delta till.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".