Utlandsflytt av pension inte utan risker

Under de närmaste åren väntas många svenskar flytta sin pensionsförsäkring utomlands. Men nu varnar Skatteverket för att den som missar att lämna in kontrolluppgifter om vart pengarna ska kan åka på en hög engångsskatt på hela pensionen.

Och det kan blir en obehaglig överraskning för pensionsspararen, säger Kay Kojer som är verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

– Är det så att man inte skickar in den här kontrolluppigften inom 14 dagar från det att händelsen skedde. Då kan hela beloppet bli tvunget att skattas av. Det vill säga att man räknar upp hela kapitalbeloppet 1,5 gånger, plus att det här i stort sett läggs på din normala lön.

Hur stor smäll kan det här bli för en vanlig pensionssparare?

– Nu kanske det inte är alla som har en miljon men för enkelhetens skull säger vi att du flyttar en miljon i kapital och det uppräknas med 1,5, det blir 1,5 miljon, och så kan vi säga att toppen på din lön har 50 procent i skatt, då kan det ju bli 750 000 kronor i skatt.

Att flyttta en privat pensionssäkring utomlands blev möjligt i maj förra året - försäkringen kan flyttas inom EES-området - till exempel till Spanien eller Italien. I höstas blev det också möjligt att göra samma sak med tjänstepensionsförsäkringen.

Hittills har 14 000 svenskar utnyttjat den här möjligheten, men Kay Kojer tror att det kommer att bli betydligt vanligare i framtiden.

– Många av pensionsförsäkringsbolagen ligger i startgroparna för att se till att man ska kunna flytta utomlands. Sen kan det vara många invandrare som flyttar till sina hemländer, det kan ju vara aktuellt att de vill ha ett pensionsförsäkringsbolag där de känner till det. Det kan ju också vara så att man tycker att det finns bättre förutsättningar på Irland att ta hand om mina pensionspengar.

Vad är då skillnaden i beskattning?

– Rent generellt så har en svensk pensionsförsäkring beskattningsrätt i Sverige. Men sen om du då bor i ett annat land också och har din pensionsförsäkring i ett annat land så kan det bli en lägre skattesats beroende på de olika dubbelbeskattningsavtalen, säger Kaj Kojer.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista