Färre mönstrar och forskningen drabbas. Arkivfoto: Anders Wiklund/Scanpix.

Forskning försvinner när färre mönstrar

Eftersom allt färre ungdomar värnpliktsmönstrar i Sverige försvinner också ett unikt underlag för vetenskapliga studier, menar flera forskare. Antalet män som mönstrar har på några år halverats från 40 000 till 20 000.

En av forskarna är Maria Åberg, läkare i Göteborg.

– Det kommer att försämra läget. Det är klart att det är ju så för många länder, men det är synd att Sverige som haft en särställning, där man kunnat göra sådana stora och faktiskt ganska billiga studier, att den möjligheten försvinner, säger Maria Åberg.

I en uppmärksammad studie som Maria Åberg var med och gjorde och som publicerades tidigare i år kom just mönstringsresultat väl till användning. Pliktverkets intelligenstest på närmare 4 000 mönstrande unga män från Västra Götaland kunde knytas till en enkät om matvanor några år tidigare och slå fast att de som ofta åt fisk hade högre intelligens.

Enligt Björn Bäckstrand, chefsläkare på Pliktverket, har samarbetet med forskarna varit stort genom åren. Och ungefär 7-8 förfrågningar om större studier når honom årligen.

– De här data har ju varit en stor tillgång för ett stort antal populationsstudier eftersom det är ett så stort material. Tidigare var det ju så att i princip alla 17-18-åriga svenska män genomgick en mönstring och därigenom blev det naturligtvis en stor datainsamling, säger Björn Bäckstrand.

Styrketestet, där den som mönstrar lyfter en stång i en mätanordning, är bara ett moment av flera. Den mönstrande genomgår även konditionstest, allmänna hälsoundersökningar, mätning av vikt, längd och blodtryck samt psykologiska samtal. Utöver detta kan forskare som frågar om lov på plats passa på att genomföra ytterligare tester.

Men forskarintresset har berott mycket på att så gott som alla unga män i 17-18-årsåldern testats. Vilket numera inte är fallet.

Sedan två år tillbaka genomförs först en lämplighetsundersökning på internet, där ett första urval görs.

Så från att drygt 40 000 män och 1 000 kvinnor mönstrat årligen före 2007 var det förra året lika många kvinnor, men bara runt 20 000 män. Och då en skara som inte är direkt representativ för årskullen, säger Håkan Billig vid Vetenskapsrådet.

– Forskningsmässigt är det inget representativt urval utan de som vill mönstra har ju naturligtvis kanske god fysik jämfört med andra och de har en vilja att mönstra, säger Håkan Billig.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".