Mexiko får USA-hjälp mot knarkvåldet

Det upptrappade mexikanska narkotikakriget står i centrum när USA:s utrikesminister Hillary Clinton besöker Mexiko under onsdag och torsdag.

USA utlovar nu miljonbidrag för att stötta Mexikos regering i kampen mot narkotikakartellerna.

– Mexikos regering gjorde klart för oss att det fanns ett viktigt behov av fler helikoptrar om knarksmugglarna ska kunna tas fast. Och nu svarar vi, sa Hillary Clinton på en presskonferens i Mexico City.

Den amerikanska utrikesministern kom till Mexiko med löften om mer pengar för att bekämpa narkotikahandeln. Åttio miljoner dollar går till att köpa in helikoptrar till den mexikanska polisen.  Tio gånger så mycket, närmare åttahundra miljoner dollar satsas samtidigt på att förstärka gränsen mellan Mexiko och USA.

– Dessa flygplan kommer att hjälpa Mexikos polis att agera offensivt och framgångsrikt mot hoten från kartellerna, sa Clinton. 

Hillary Clintons möte med Mexikos president Felipe Calderón var en uppvisning i enighet i kampen mot narkotikahandeln.

Våldet har trappats upp sedan Calderón förklarade krig mot knarkligorna. Under förra året dödades sextusen personer i det blodiga narkotikakriget. De våldsamma uppgörelserna vid gränsen har fått USA:s utrikesdepartement att gå ut med varningar, och avråda amerikaner från att resa i vissa områden i Mexiko.

Den mexikanska regeringen har länge hävdat att drogkartellerna är ett gemensamt problem för USA och Mexiko, som kräver gemensamma lösningar. Det handlar bland annat om att stoppa den omfattande vapensmugglingen över gränsen, från USA.

Hillary Clinton betonade vid mötet att USA bör ta större ansvar, och också bär del av skulden till det eskalerande våldet.

Timmarna före toppmötet meddelade mexikansk polis att man sprängt en narkotikaliga och gripit 37 personer.

En sällsynt framgång i det våldsamma kriget mot narkotikakartellerna.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista