Kyrkan trotsade råd och förlorade miljarder

Svenska kyrkan struntade i råd från sin finansiella konsultfirma William M Mercer vilket resulterat i en miljardförlust på börsen. När börsen stod på topp fick kyrkan rådet att köpa räntepapper. Kyrkan gjorde tvärtom och köpte fler aktier istället.
– Den dåvarande statliga kyrkofondens styrelse som gjorde upphandlingen bedömde det här kapitalet som utgör kyrkofonden. Det är ett långsiktigt kapital och på basis av det så gjorde styrelsen bedömningen att man ville ha en större andel aktier än vad konsultrapporten kom fram till, säger Helen Ottosson Lovén, ekonomi- och finanschef på Svenska kyrkan. Föreslog räntebärande papper Det var 1998 som konsultfirman William M Mercer fick i uppdrag att utforma kyrkofondens nya placeringsstrategi. Mercer föreslog 65-75 procent i räntebärande papper för att säkra fondens utbetalningar till kyrkans verksamhet. Kyrkofondens folkvalda styrelse tyckte att strategin var alltför försiktig och ville ha del av nittiotalets snabba börsutveckling. Köpte aktier i stället Styrelsen trotsade därför rådet och gjorde tvärtemot vad Mercer föreslog – det vill säga placerade upp mot 75 procent av sina pengar aktier, säger en före detta konsult på Mercer till Svenska Dagbladet i dag, måndag. Sedan årsskiftet 2000 har kyrkofonden minskat med över en miljard i värde, vilket har tvingat fram besparingar i kyrkans utlandsverksamhet, sjukhuskyrkan och kyrkans fängelsepräster samt renoveringsarbeten. – Börsutvecklingen är en komponent i den samlade ekonomin, men den avgör inte ensam hela ekonomin eftersom basen i ekonomin faktiskt är våra medlemsavgifter.
Marcus Ålsnäs
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".