Många ringer till sommarjobbsjour

Många sommararbetande ungdomar har sökt hjälp hos facket. LO:s telefonjour har denna sommar tagit emot 1 500 samtal och e-brev. Främst har det handlat om löner och scheman, men det finns andra problem.
– Det vi haft nu senast var om sexuella trakasserier, en tjej som blivit sexuellt trakasserad på sitt sommarjobb, säger Stina Isaksson, ungdomsombudsman hos LO. Hur vanligt är det? – Det är inte särskilt vanligt men det förekommer tyvärr. LO:s årliga sommarsatsning på att hjälpa sommarjobbande ungdomar med problem på sina arbetsplatser genom telefonjour och informationskampanjer har i år satsat extra mycket på att upplysa om vad facket kan göra om man utsätts för sexuella trakasserier och annan diskriminering, detta efter ett uppmärksammat fall av sexuella trakasserier på ett sommarjobb förra sommaren. Mest tjejer ringer Denna typ av samtal är fortfarande ovanliga för LO:s telefonjour, som den här sommaren fått ta emot 1 500 samtal och mejl. Främst är det tjejer som hör av sig och vanligast är att de då arbetar i restaurang, hotell eller affär. Det allra vanligaste problemet är att man får för låg lön, men de som har hört av sig till facket har kunnat få hjälp. – Det vi har hjälpt till med är att om du har fel lön, för ibland händer det även på ställen som har kollektivavtal att du får fel lön, så kontaktar vi en ombudsman som kontaktar den arbetsgivaren och ser till att de betalar ut den rätta lönen.
Caroline Kiepels
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".