Miljardförlust för kyrkan - avtod att följa råd

Svenska kyrkan struntade i råd från sin finansiella konsultfirma William M Mercer - och det här resulterat i en miljardförlust på börsen. När börsen stod på topp fick kyrkan rådet att köpa räntepapper. Men kyrkan gjorde tvärtom och köpte aktier istället.
Det var 1998 som konsultfirman William M Mercer fick i uppdrag att utforma kyrkofondens nya placeringsstrategi. Mercer föreslog 65-75 procent i räntebärande papper för att säkra fondens utbetalningar till kyrkans verksamhet. Men kyrkofondens folkvalda styrelse tyckte att strategin var alltför försiktig och ville ha del av nittiotalets snabba börsutveckling. Kyrkofondens styrelse trotsade därför rådet och gjorde tvärtemot vad Mercer föreslog, det vill säga placerade över 75 procent av sina pengar aktier. Det säger en före detta konsult på Mercer till Svenska Dagbladet idag. Sedan årsskiftet 2000 har kyrkofonden minskat med över en miljard i värde, vilket har tvingat fram besparingar i kyrkans utlandsverksamhet, sjukhuskyrkan och kyrkans fängelsepräster samt renoveringsarbeten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".