Centern och mp mot EMU-undantag

Om svenska folket säger nej i folkomröstningen om EMU den 14 september, tycker vänsterpartiet att Sverige ska begära undantag från de regler i valutaunionen som politikerna redan förbundit sig att följa. Nej-sidan är splittrad. Varken centerpartiet eller miljöpartiet kräver sådana undantag.
När vänsterpartiet hade kampanjupptakt om EMU i helgen, sa partiets kampanjledare Jonas Sjöstedt att om det skulle bli nej i folkomröstningen, så bör Sverige begära förhandlingar med de andra EU-länderna om undantag från de regler i EMU som Sverige redan förbundit sig att följa. Jonas Sjöstedt motiverade det med att Sverige i så fall skulle kunna föra en mer självständig ekonomisk politik. – Hela tanken på att vi behöver en överförmyndare som står över Sverige och riksdagen när det gäller den ekonomiska politiken vänder vi oss emot. Vi samarbetar gärna, men vi behöver ingen som bestämmer åt oss, sa Jonas Sjöstedt. Peter Eriksson, språkrör för miljöpartiet, tycker att det är rimligt att om svenska folket säger nej till valutaunionens tredje steg, så ska inte Sverige delta i de andra stegen heller. Peter Eriksson tycker inte att Sverige ska begära undantag nu, det är inte det folkomröstningen handlar om. – Jag tycker inte att det är nödvändigt, eftersom den samordning som är idag är begränsad, säger Peter Eriksson. Skulle man skärpa kraven framöver, är det rimligt att de länder som står utanför EMU, står vid sidan av den samordningen. Det tredje nej-partiet, centerpartiet, är helt kallsinniga till vänsterpartiets krav på undantag från EMU-reglerna. Tvärtom har reglerna varit bra för Sverige tycker centerpartiets kampanjledare Lena Ek. – Det är jättedumt eftersom stabilitetspakten gjort nytta genom att de europeiska länderna kommit överens om hur de ska sköta sin ekonomi och det gagnar alla, säger Lena Ek. Vad är det som hindrar Sverige från att föra en sund ekonomisk politik utanför EMU? – Visst kan vi göra det, men det är vår egen skicklighet och duglighet som avgör det, säger Lena Ek. Det är bra att ha budgetbalansdiskussionen med de andra staterna.
Inger Arenander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".