Visum till Danmark beviljas mot betalning

Att få turistvisum till Danmark kan vara svårt för många som vill hälsa på släktingar eller vänner, precis som till Sverige. Men nu föreslår den danske integrationsministern att det ska bli lättare att få turistvisum – åtminstone för den som kan betala.
I dag får många som söker turistvisum för att hälsa på släktingar eller vänner i Danmark avslag på sina ansökningar. Risken ses som för stor att de ska söka politisk asyl i Danmark istället för att åka hem igen. Besök om du kan betala Nu förbereder integrationsminister Bertel Haarder ett förslag som gör att den dansk som kan lägga ut pengar som säkerhet lättare ska kunna få besök från de så kallade riskländerna. Beloppet som ska betalas in är 50 000 danska kronor, men om gästen inte åker hem igen får man inte tillbaka pengarna. Det ska göra värden motiverad att se till att besökaren inte blir kvar i Danmark. Integrationsministern säger till Berlingske Tidende att det i dag finns en klar risk att besökare som kommer på turistvisum till Danmark blir kvar och söker asyl men att förslaget om en garanti på 50 000 kronor skulle kunna göra det möjligt att ändå kunna ta emot gäster. Stöds av Dansk Folkeparti Förslaget kommer att finnas med i ett större förslag till regeländringar som den borgerliga danska regeringen snart lägger fram. Idéen applåderas av regeringens stödparti Dansk Folkeparti, medan socialdemokraterna ser både fördelar och nackdelar med det. – Det är förstås bra att fler kan få komma exempelvis till barnens bröllop, säger partiets taleperson i integrationsfrågor Anne-Marie Meldgaard. Men de som kan betala för sig kommer ju att bli särbehandlade. Dessutom kommer man att kunna köpa sig rätt att söka asyl i Danmark.
Hans Zillén, Ekot i Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".