Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Världsvattenveckan fokuserar på återvinning

På söndagen inleddes världsvattenveckan i Stockholm för trettonde gången. Över 1 200 delegater från cirka 100 länder samlas för att under en vecka diskutera hur världens vattenförsörjning ska lösas.
En av frågorna som diskuteras under årets vattenvecka är hur man ska förbättra kvalitén på vattnet runt om i världen, något som årets vinnare av Stockholm water prize, professor Peter A Wilderer från München forskat i. Hans lösning är småskalig återvinning av vattnet. Kvalitet före kvantitet Peter A Wilderer anser att den viktigaste frågan när det gäller världens vattenförsörjning inte är mängden vatten i världen utan kvaliteten på vattnet. Hans forskning går ut på att man ska behandla vattnet så nära användarna som möjligt och separera de olika delarna i avloppsvattnet redan från början. Vanligt vatten för sig och urin, diskvatten och annat avfall för sig. Tanken är att vattnet ska kunna snabbrenas och återanvändas som dricksvatten och att annat avfall ska kunna användas som gödsel i trädgårdar och på åkrar. Renas där folk bor Genom att skapa småskaliga reningsverk där folk bor kan man på ett snabbare och billigare sätt ge folk rent vatten i till exempel utvecklingsländernas storstäder, eftersom man då inte behöver vänta på att dyra avloppssystem ska byggas. Stockholm water prize delas ut vid en formell ceremoni på torsdag. Prissumman är 150 000 dollar, motsvarande cirka 1,2 miljoner svenska kronor. Peter A Wilderer konstaterar att priset för honom innebär att han kan fortsätta med sin forskning och att han nu får större möjlighet att nå ut med sina rön utanför forskarvärlden.
Charlotte Fagerlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".