Cristina Husmark Pehrsson.
Socialförsäkringsministern:

"Vi lyssnar på remissinstanserna"

Unga med en funktionsnedsättning som inte orkar jobba heltid riskerar att mista sin ersättning, aktivitetsersättningen, som ska fylla på inkomsterna för den tid de inte jobbar, enligt ett statligt utredningsförslag. Utredningen föreslår att aktivitetsersättningen ska tas bort helt, utom för dem som aldrig mer kan jobba.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) säger i dag att hon lyssnar till synpunkterna.

– Vi tittar nu på utredningens förslag. I dag kan jag inte säga mer än att vi bereder frågan. Men återigen, jag tror att det finns delar i utredningen när det gäller stöd, hjälp och åtgärder som vi kommer att fokusera på i första hand. Vi lyssnar också självklart på vad remissinstanserna har sagt, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Personer under 30 år som har funktionsnedsättning kan sedan 2003 få aktivitetsersättning. Drygt 24 000 får det.

Det var också meningen att de samtidigt skulle få hjälp att utveckla sin arbetsförmåga, men det har fungerat dåligt. Bara cirka tre procent av dem som har aktivitetsersättning har lämnat den för ett arbete.

Därför föreslog utredaren, Försäkringskassans nuvarande generaldirektör Adriana Lender, att ersättningen slopas helt. De som aldrig kommer att kunna jobba skall istället få sjukersättning. De andra hänvisas till Arbetsförmedlingen.

Flera organisationer och myndigheter, som granskat förslaget, tvivlar på att det är rätt väg att klassa personer som antingen fulltständigt arbetsföra eller obotligt borta från arbetsmarknaden.

Reumatikerförbundet skriver att många medlemmar har besvär som gör att de måste ha omfattande behandling och inte klarar av att jobba heltid och därmed får svårt att försörja sig om de blir utan ersättning, enligt förslaget.

Statskontoret och Stockholms läns landsting påpekar att det är bristen på arbete snarare än ersättningssystemet som gjort att så få funktionsnedsatta börjat jobba.

Riksförbundet Ungdom för Social hälsa, Rus, företräder en stor grupp av dem som har aktivitetsersättning, unga med psykisk funktionsnedsättning.

– Vi tycker att det här allt-eller-inget-spelet är lite olyckligt, säger Åke Nilsson på Rus.

Hur menar du då?

– Just att man kan få hel sjukersättning för unga eller att man hänvisas till Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det känns lite löst i kanterna när det gäller just hur Arbetsförmedlingen ska leva upp till utredningens förslag.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".