Bonusdebatt i skuggan av AMF-affären

I dag debatterades statliga bonusar på oppositionens initiativ i riksdagen. Den uppmärksammade AMF-skandalen och LO-ordförande Wanja Lundby-Wedins agerande gav stoff till flera inlägg.

Näringsminister Maud Olofsson sällade sig efter debatten till dem som dömer Wanja Lundby-Wedin.

- Hon har ju inte tagit ansvar i styrelsen. Det går inte att säga att jag inte visste, sa Olofsson.

Hur gynnad har regeringen blivit av AMF-skandalen och Lundby-Wedins styrelsearbete?

– Jag tror att i hela den svåra ekonomiska situationen där vi måste fatta svåra beslut så är det viktigt med ett ledarskap och jag tror att det är det ledarskapet som svenska folket ser. Sedan blir det här typen av affärer en del av den allmänna debatten och minskar naturligtvis trovärdigheten från dem som kritiserar.

Nej, det var inte så här den rödgröna oppositonen hade tänkt sig debatten kring vidlyftiga vd-bonusar.

Men initiativet till dagens debatt i riksdagen togs redan den 5 mars och sedan dess har mycket hänt.

Så sent som i förrgår gjorde regeringen en helomvändning på Dagens Nyheters debattsida med beskedet att inga beslutsfattare inom statliga bolag längre ska få bonusar.

Bonusar som Maud Olofsson försvarade så sent som för en vecka sedan och som fick Vänsterpartiledaren Lars Ohly att undra i debatten.

- Därför måste man ju fråga sig. Är det av övertygelse eller av opportunism som Maud Olofsson nu har ändrat sig, sa Ohly.

Tomas Eneroth, Socialdemokraternas näringspolitiske talesman, håller inte med om att den rödgröna oppositionen eller för den delen Socialdemokraterna förlorat på turerna kring LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin och AMF.

- Jag kan ju se att fackföreningsrörelsen har förlorat en del i trovärdighet på det här, det är alldeles klart men jag kan inte se att frågan om det statliga regelverket har förändrats.

- Här har ju vi pressat regeringen till en ordentlig förlust och Maud Olofsson har fått vika sig och det tycker jag är väldigt viktigt, säger Tomas Eneroth, Socialdemokraternas näringspolitiske talesman.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista