Dags för nya spelregler.

USA skärper kontroll av finansmarknaden

I USA skärps regleringen av finansbolag och försäkringsbolag. Hårdare kontroll ska förhindra nya kollapser på finansmarknaden, sa finansminister Timothy Geithner i dag.

– Att ta itu med detta kräver genomgripande reformer. Inte små förändringar i marginalen, utan nya spelregler. Och de nya reglerna måste vara enklare och mer effektivt genomförda, sa Timothy Geithner.

Obama-administrationen drar åt tumskruvarna på försäkringsföretag och finansbolag. Nu blir det skärpt reglering för att undvika nya finansbubblor i framtiden.

– Vi inför helt nya spelregler, sa finansminister Timothy Geithner när han redovisade förslaget i ett av kongressens utskott idag

Det nya förslaget innebär att staten får mer kontroll över flera aktörer på finansmarknaden, inte bara banker, utan även hedgefonder, riskkapitalbolag och försäkringsbolag.

Bland annat kommer man att sätta en gräns för risktagande. Stora bolag som försäkringsjätten AIG ska inte tillåtas spekulera på samma sätt som tidigare, och man skärper också kraven på hur mycket kapital bolagen måste ha i sina kassor.

Och den amerikanska regeringen vill se skärpta regler även i andra länder. Frågan kommer att tas upp på G20-gruppens möte i London i nästa vecka. Finanskrisen bryr sig inte om nationella gränser, sa finansminister Geithner, krisen är global och kräver gemensamma lösningar:

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".