Snurran är uppe, nu gäller det för Familjebostäder i Göteborg att även få upp lönsamheten. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
Göteborg

Satsning på vindkraft på hyreshustak

I dag startades det första vindkraftverket i landet som är monterat på taket på ett vanligt hyreshus. Vindkraftverket är ett led i miljöarbetet hos Göteborgs kommunala bostadsbolag Familjebostäder, men kostnaderna förskräcker.

Projektledaren Mattias Pettersson på Familjebostäder i Göteborg menar att kostnaderna måste ner för att vindkraftverk på taket ska vara värt att satsa på.

Uppe på taket på det stora sjuvåningshuset i stadsdelen Bergsjön i Göteborg står något som kan liknas vid en jättestor torkvinda, ett vindkraftverk med blad som går rakt nerifrån och upp. Jämfört med stora, vanliga vindkraftverk är det så att säga snurr på andra ledden för det här vindkraftverket på taket.

Och medan vanliga vindkraftverk surrar och ibland stör folk runt omkring hörs det här i princip inte alls även om man står alldeles intill.

– Jag tycker det är bra och bättre för naturen, det är kanon, säger hyresgästen Jesper Sandkvist.

Vindkraftverket på taket började i dag producera el som ska hjälpa till att driva hissar, fläktar och belysning i det stora hyreshuset i Bergsjön. Familjebostäder räknar med att på det här sättet spara runt 15 000 kronor per år genom minskade elkostnader, men det ska sättas i relation till att den nya vindsnurran har kostat 300 000 att köpa in från Kina. Dessutom tillkommer ytterligare några hundratusen i bland annat utvecklingskostnader.

Men om det här pilotprojektet slår väl ut vill Familjebostäder satsa mer på den här typen av vindkraft, enligt projektledaren Mattias Pettersson.

– Vi har ju drygt 500 byggnader och det finns ju säkerligen många bra vindlägen där vi skulle kunna placera vindsnurror. Det som krävs är ju att få upp lönsamheten. Vi behöver ju ha en rimlig återbetalningstid på fortsatta investeringar och kan vi lösa det är det klart att vi är intresserade av att fortsätta, säger Pettersson.

Det här vindkraftverket behöver kanske 40-50 år på sig för att betala sig. Vad är en rimlig återbetalningstid på en sådan här investering?

- Det kanske är en 10-15 år.

Då måste producenterna av sådana här vindkraftverk sänka sina priser?

- Ja, de måste ner ganska kraftigt för att det ska vara intressant att investera vidare. Sedan får jag ju också säga att det finns ju andra värderingar i detta, det är ju en klimatsatsning. Jag tror att det krävs att man prövar sådana här idéer, säger Mattias Pettersson på Familjebostäder i Göteborg.

Jens Möller, Göteborg
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".