Provborrning efter olja i Östersjön

Frågan om det finns olja under Östersjöns botten är nu åter aktuell. Företaget Opab planerar provborrningar mellan Gotland och Baltikum.
– För det första har vi seismiska data som vi har samlat in för några år sedan och som vi har analyserat. De visar att just här finns det en god möjlighet att finna en oljeackumulation av betydande storlek, säger Opabs vd Torgny Berglund. Borrade första gången 1969 Drömmen om att hitta olja på svenskt territorium är inte ny. Redan 1969 fick det då statliga bolaget Oljeprospektering AB tillstånd att provborra. Då som nu riktades intresset främst mot områden runt Gotland och också på själva ön. Men medan oljan sprutade över våra norska grannar blev det bara droppar här hos oss. Börjar med lettisk mark Det har gått tio år sen Opab senast satte borren i Östersjöns botten men nu kan det alltså vara dags igen. Till att börja med handlar det om provborrningar, först på den lettiska sidan av området. Vägen till storskalig oljeutvinning, om det nu finns någon olja, är lång men Opab har gott om kapital i ryggen. Saudisk affärsman står bakom Opab kontrolleras av den saudiska affärsmannen Mohammed al Amoudi, som också kontrollerar Preem Petroleum. Men kritiken mot planerna på att borra låter inte vänta på sig. Östersjöns känsliga miljö borde vara tillräckligt själ för att säga nej till oljeutvinning, anser Dima Litvinov som är kampanjansvarig för Östersjöfrågor på Greenpeace. – Jag trodde att man hade visat förut att resurserna är minimala och att det finns en förståelse på politisk nivå att Östersjön är så pass känslig att man ska undvika att börja nya aktiviteter som kan vara miljöförstörande. – Jag hoppas att man fortfarande kommer att man tar politiskt avstånd från att borra i Östersjön. Inga oljemiljarder Några oljemiljarder av norska kvantitet kommer det inte att bli tal om. Det säger Torgny Berglund. – Nej, det blir det inte ett norskt oljeäventyr på nytt. Det är ett begränsat område man kan leta i Östersjön.
Ekots Martin Ahlquist och Mika Koskelainen SR Gotland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".