Stefan Ingves gav ryssar råd om bankkris

Riksbankens chef Stefan Ingves besökte i dag Moskva för samtal med sin kollega på den ryska Centralbanken och med det ryska finansministeriet. Dessutom delade Ingves med sig av svenska erfarenheter av ekonomisk krishantering.

– Det är ju inte helt ovanligt när man dras in i någoting sådant här i ett land att man först tänker att vi är nog väldigt annorlunda. Sedan börjar man fundera om man är så annorlunda och när man har kommit över det inser man att här finns det nog gemensamma drag ändå. Så börjar man studera andra länders exempel och hur man gjort i andra sammanhang, säger Stefan Ingves.

Stefan Ingves undvek under frågestunden efter föredraget att svara direkt på frågor om hur Ryssland borde hantera den pågående bankkrisen.

Varje land måste självt bestämma sin väg, menade Ingves som ändå tryckte på två faktorer viktiga för en framgångsrik krisbekämpning: behovet av insyn i beslutsprocesser och teknisk assistans utifrån när det saknas inhemsk kompetens.

De svenska bankernas etablering på den ryska marknaden är fortfarande relativt småskalig men Ingves har i dag ändå träffat Sergej Ignatiev, den ryska centralbankschefen samt biträdande finansministern Sergej Shatalov.

Enligt Stefan Ingves kommer den ryska banksektorn att klara sig bra på kort sikt eftersom omsättningen bara är cirka 40 procent av landets BNP. Men på längre sikt tror Ingves att den behöver växa rejält.

– De flesta länder med god ekonomisk utveckling, som har uppnått en viss nivå på levnadsstandarden, har en banksektor som är ungefär i storlek med bruttonationalprodukten. Ekonomisk utveckling går alltid hand i hand med växande banksektor, så på kort sikt är det mindre bekymmer om man får problem, men på medellång till lång sikt lönar det sig alltid att se till så att man har en väl utvecklad banksektor i ekonomin, säger Stefan Ingves.

Fredrik Wadström, Moskva 
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".