Folkpartistiskt förflutet påverkar inte ny SR-vd

Peter Örn blir ny vd på Sveriges Radio. Han är nu chef för Riksteatern och kommer att efterträda Sveriges Radios avgående chef Lisa Söderberg vid årsskiftet. Peter Örn har en bakgrund som ordförande i Folkpartiets Ungdomsförbund och partisekreterare i Folkpartiet. Peter Örn är den förste chefen på länge som hämtas utanför Sveriges Radio.
– Jag kunde inte säga nej till ett jobb som jag tror är roligt, spännande och samtidigt en smula farligt, sa Peter Örn vid presskonferensen. Peter Örn föreslås enhälligt bli ny vd för Sveriges Radio. Han får en lön på 150.000 kronor i månaden, ett lönelyft jämfört med hans nuvarande chefsjobb på Riksteatern med 78.000 kronor. Den förra styrelsens tillsättning av Joakim Berner ledde till ett fackligt nej och både Berner och styrelse lämnade sina uppdrag. Det uppstod en allvarlig ledarkris. Enligt den nya styrelsens ordförande Ove Joanson vill han undvika att samma situation uppstår igen. De fackliga organisationerna kommer inte att kunna påverka beslutet, säger Ove Joanson. – Vi har stor respekt för medarbetarnas fackliga organisationer, men det är styrelsens ansvar att utse vd och så kommer att ske och det blir Peter Örn, säger Ove Joanson. Peter Örn har ingen journalistisk erfarenhet och inte heller någon erfarenhet av medieföretag. Han räknar med hjälp av den kompetens som finns inom företaget. Det är möjligt att styrelseordförande Ove Joanson kommer att ha ett större inflytande säger Peter Örn. – Det jag vill och önskar är att Ove Joanson ska spela en aktiv roll i förhållande till mig och till ledningen, säger Peter Örn. Jag tror vi kan utgöra ett bra team tillsammans genom att vara starka i våra respektive roller utan att trampa in på varandras områden. Den nya vd:n Peter Örn har varit starkt politiskt engagerad i Folkpartiet, bland annat som partisekreterare. Ove Joanson tror inte att det kommer att påverka Peter Örn och Peter Örn ser heller inte någon fara i sin bakgrund eller att han behåller sitt medlemskap i folkpartiet. – Jag tror ingen kommer att ens misstänka att jag vägleds i mina göranden av att jag sedan 16 års ålder varit medlem i folkpartiet, säger Peter Örn. Jag har inga uppdrag från partiet, jag företräder inte partiet och jag låter mig inte styras av partiet.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".