Miljardförlust för SAS första halvåret

Flygbolaget SAS gjorde en miljardförlust första halvåret i år men trots det finns det ljusglimtar. Förlusten var väntad och resultatet av bolagets sparprogram börjar nu slå igenom.
– Vi tror att SAS under 2003 gör en förlust på två miljarder svenska kronor, säger Jörgen Lindegaard, vd för SAS, till EkonomiEkot. För första halvåret 1,8 miljarder i förlust och två miljarder för hela året är dagens förväntningar. Ändå fanns en optimistisk grundsyn här i SAS högkvarter i Frösundavik, sparprogrammen börjar få effekt och det värsta kan faktiskt vara över. SAS ska ju spara 20 miljarder kronor, sex är redan avklarade och 13-14 miljarder återstår. Det handlar bland annat om en övertalighet på 6 000 personer varav 1 500 redan är borta. Alla förändringar ska vara klara år 2005, det år som SAS kallar för vändningen, ”turnaround”. Jörgen Lindegaard säger att han räknar med att företaget kommer börja tjäna pengar nästa år, 2003. Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".