Norge vill ha arbetskraft från nya EU-länder

Norska regeringen vill öppna helt för fri arbetskraftsinvandring från de nya EU-länderna, som Polen, Tjeckien och Ungern. Förhoppningen är att de andra nordiska länderna ska välja att göra likadant, säger Norges statsminister Kjell-Magne Bondevik.
Vi bör stå samman så att eventuella problem inte skjuts över till grannen, anser Kjell-Magne Bondevik. Fri rörlighet över gränserna Norge har ett nära samarbete med EU genom det så kallade EES-avtalet. Det innebär att principen om fri rörlighet över gränserna också gäller Norge. Här räknar man med ett ökande behov av arbetskraft i flera branscher och norska regeringen planerar att öppna dörrarna helt direkt när de nya länderna blir medlemmar. Tillgången till arbetsmarknaden Men det går att tillämpa övergångsbestämmelser i upp till sju år som innebär att personer från de nya medlemsländerna inte får samma tillgång till arbetsmarknaden som övriga från EU och EES-länderna. Oron finns i flera EU-länder för att det ska strömma in människor som lockas av jobbmöjligheter och mer utvecklade välfärdssystem. Öppnar gränsen gradvis Flera länder har signalera att de tänker öppna gränserna gradvis. I Sverige utreds frågan nu och regeringen väntas fatta beslut i höst. Norges statsminister är inte orolig för att det ska bli stor trängsel vid landets gränser. Och det är inte heller Finlands nye statsminister Matti Vanhanen på besök i Oslo. Finland ser också ett växande behov av arbetskraft och EU-utvidgningen innebär en möjlighet, anser Finlands statsminister.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".