Bombardier varslar 240

Tågtillverkaren Bombardier varslar nästan hälften av sina anställda. 240 av 497 anställda vid fabriken i Kalmar riskerar att bli av med jobbet. Orsaken är en förväntad tillfällig svacka nästa år.
Platschefen i Kalmar, britten Stuart Inglis säger att han försöker hitta alternativa lösningar så att de anställda, som företaget tror sig behöva senare, ska kunna vara kvar. Vill inte släppa alla Nu letar Bombardier lösningar för att inte behöva släppa ifrån sig personal som de behöver vid fabriken i Kalmar igen 2005, när uppbyggnaden av det nya karosscentret sätter i gång. Det kan till exempel handla om att personal från Kalmar skickas till andra fabriker i koncernen eller att Kalmarfabriken får ta hand om arbete åt enheter som har mycket att göra under 2004. England aktuellt Sådana diskussioner förs bland annat med Bombardier i Darby i England. Man förhandlar också med Bukarest i Rumänien som kan tänkas köpa fler, men inget är klart än. Eftersom det handlar om så många som 240 personer, måste varslen utlysas nu, sex månader innan de kan verkställas. Från och med början av 2005 kommer som sagt en utveckling att ske på fabriken. Då räknar man med att behöva dubbelt så många anställda som de är i dag. Ingils får stöd Stuart Ingils beklagar dilemmat men menar att alla anställda är medvetna om branschens upp- och nedgångar. Som ny platschef känner han ett stöd från de anställda. – Folk har varit till stort stöd för mig och de har önskat mig lycka till i stället för att vara negativa och anklagande.
Erika Norberg, SR Kalmar
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".