USA överklagar ståltullsbeslut

USA kommer inte att följa världshandelsorganisationen WTOs uppmaning att dra tillbaka de omdiskuterade ståltullarna. Det står klart efter att USA idag överklagade WTOs beslut.
Ståltullarna är en av många frågor som gjort relationerna mellan Europa och USA ansträngda. Förra månaden beslöt WTO, efter klagomål från bl a EU, att olagligförklara USAs specialtullar för stål. Men bara några timmar innan beslutet skulle ha trätt i kraft i eftermiddags kom det in ett överklagande från USA. Ärendet tas nu över av en speciell överklagningsinstans. Det var i mars förra året som Bush-administrationen införde sina ståltullar på upp till 30 procent med argumentet att USAs egen stålindustri hotades av lågprisimport. Omvärlden såg det som en rent protektionsitisk åtgärd, i strid med USAs prat om frihandel, och utöver EU lämnade stora stålproducenter som Japan, Sydkorea och Kina in en protest till WTO. Efter att USA nu överklagat WTOs olagligförklarande av ståltullarna kommer frågan förmodligen att avgöras slutgiltigt först mot slutet av det här året. Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".