Ökad spänning över väntad provskjutning

Oron växer över att Nordkorea inom de närmaste dagarna kommer att avfyra en långdistansraket. Nordkorea varnar för att varje försök att skjuta ner raketen vore en krigshandling.

USA, Japan och Sydkorea säger att en provskjutning är illegal och oacceptabel, och i Sydkoreas huvudstad Seoul var de människor som SR:s korrespondent träffade på fredagsmorgonen bekymrade.

– Jag är orolig för vår säkerhet hotas av det Nordkorea gör, säger Ham Ji Hyun. Nordkoreas ledare Kim Jong-Il var galen tidigare, men han har blivit ännu mera oberäknelig, säger hon.

Också Park Puk Ja, som driver ett litet valutaväxlingskontor, är bekymrad. Hon säger att en raketavskjutning riskerar att komplicera relationerna med USA och FN.

– Om inte Kim Jong-Il ändrar sig hotas vårt land, säger hon.

I Japan fick militären i dag klartecken att skjuta ner raketen om den skulle komma in på japanskt territorium. Nordkorea säger att raketen ska bära en fredlig kommunikationssattelit. Men USA och andra tror att det egentliga syftet är att visa att Nordkorea har kapacitet att skjuta en raket som kan nå ända till USA.

Senare i dag ska höga tjänstemän från USA, Japan och Sydkorea träffas för att tala om hur krisen ska hanteras. Samtidigt tror man att Nordkorea håller på att tanka sin runt 35 meter långa raket vid en bas på östkusten, och att den kan vara redo för avskjutning inom bara några dagar.

Förra gången Nordkorea provavfyrade den här rakettypen kraschade den efter bara 40 sekunder.

USA säger att om Nordkorea skjuter iväg roboten kan det äventyra bistånd till det utfattiga landet. Och för sin del hotar Nordkorea att sluta sin påbörjade avveckling av sitt kärnvapenprogram om FN ens börjar kritisera raketavfyrningen.

En del sydkoreaner på gatan här i Seoul verkar luttrade, de säger att Nordkorea ägnat sig åt liknande provokationer förr. Jag är lite orolig, säger Han Sol Ee, men Sydkorea är mycket starkare militärt och vi har USA:s beskydd.

Nils Horner, Seoul
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".