Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lantbrukare riskerar konkurs

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, kritiserar i ett brev till Jordbruksverket hanteringen av ersättningen till bönderna som drabbats av det stora salmonellautbrottet. Bara en liten del har betalts ut och LRF befarar att lantbrukare ska gå i konkurs.
– Vi vänder oss emot att det görs en olycklig sammanblandning mellan de rättigheter som enskilda djurägare har och eventuellt skadeståndsansvar som en tredje man möjligen kan ha, säger Camilla Sjölund är jurist på LRF. Bara fått en liten del Så här långt har de nästan 50 lantbrukare som drabbats av salmonellautbrottet bara kunnat få en tiondel av sina kostnader ersatta, trots att Jordbruksverket tidigt gick ut och lovade betala i förskott redan innan sluträkningen var klar, för att ingen skulle bli satt på bar backe. Men med en totalkostnad på över 200 miljoner så räcker inte verkets budget för zonossjukdomar, alltså smittsamma djursjukdomar längre. Kassakistan är tömd. Verket anser att egentligen är det Lantmännen som sålde det smittade fodret som borde betala. Kräver att staten betalar Men LRF kräver ändå att staten betalar ut pengarna nu innan det är för sent och efteråt får försöka klara upp skadeståndsfrågan med Lantmännen. – Det kan dra ut väldigt länge tills det sker en reglering av ersättningsanspråk som man har. Vilket är otroligt olyckligt för de företagare som behöver driva sina verksamheter vidare. Extra anslag Kanske kan LRF bli bönhörda. För med tanke på att konflikten med Lantmännen ser ut att dra ut på tiden så har nu Jordbruksverket ändå skrivit till regeringen och vädjat om ett extra anslag på nästan 150 miljoner för att kunna öka utbetalningarna till de drabbade lantbrukarna. Det säger generaldirektör Mats Persson – Det är inte syftet att jordbrukaren ska drabbas av detta. Därför har vi också gått in och begärt mer pengar för att betala ut á konto till jordbrukarna, i avvaktan på att tvisten avgörs. Så det betyder att om ni får mer pengar från staten då kommer lantbrukarna få sin ersättning oavsett om man kan klargöra vem som bär ansvaret och vem som ska betala i slutänden? – Då ska vi betala ut så mycket pengar vi har. Om ni inte får pengarna från regeringen. Vad händer då? – Då får vi fördela de pengar vi har.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".