Kaotiskt i Monrovias barnby

Med Liberias president Charles Taylor borta från makten och med rebeller som förklarat slut på kriget finns det nu kanske en chans för ett plågat folk. Men läget är fortfarande kaotiskt. PÅ SOS barnbyars barnby i Monrovia äter barnen gräs i brist på mat, säger SOS-barnbyars Sverigechef Elisabeth Andersson.
– Det är ett mycket desperat läge. De har ännu inte fått tag på mat och de har inte haft mat sedan den 9 juli. – De äter på palmträden, de äter gräs. De är mycket, mycket dåliga på grund av att vattnet börjar bli väldigt dåligt. Är det många barn som flyende har lämnat ifrån sig till barnhemmet? – Ja, vi har hört att de har kastat in barn över staketet bara för att de ska hamna i säkerhet. Hur många barn är det normalt i barnbyn? – 140 barn och i dag är det 2 500 barn. Och som mest har det varit?8 000 Hur fungerar hygien? – Som du förstår är situationen oerhört pressad. De hinner helt enkelt inte med och de hinner inte med på grund av att så många nu börjar får kolera. Halv miljon svältande Barn kastade in över barnbyns stängsel av desperata krigsflyktingar. Flera tusen hopträngda på en plats för 140. Hunger, smuts och kolera. Och detta är de lyckligt lottade i det en gång förlovade landet vars huvudstads befolkning fyllts på med en halv miljon svältande flyktingar. Hur allvarligt läget är ute i landet är det ingen som vet, men sannolikt värre än i huvudstaden Monrovia. Alla hoppas att Taylers exil i Nigeria ska ge folket en chans till fred och hjälporganisationerna en chans att hjälpa. Kanske äntligen början till slutet för Liberias långa mardröm, som FN:s generalsekreterare Kofi Annan sa i går kväll. Kompis med Tayler Men den tillförordnade nye presidenten Blah är en av Taylers närmaste kompisar och hejdukar som ger Tayler alla möjligheter att fortsätta sitt styre, indirekt, bakom kulisserna. Och rebellerna, menar dom allvar med sitt fredsbudskap? Den västafrikanska fredsbevarande styrkan som hittills kommit förslår inte längt om striderna brakar loss igen, och USA verkar ännu tveka om landet ska gå inte med militär och ta över ledningen för fredsbevarandet. Hoppas på det goda exemplet Många, som SOS-barnbyars Sverigechef Elisabeth Andersson, hoppas att det nu ska gå i Liberia som i det goda exemplet Sierra Leone, men fruktar att det kan bli som i Somalia.
Bengt Therner
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".