Svenska företag kritiseras för intressen i Ghana

Företagen Atlas Copco och Sandvik kritiseras än en gång på grund av sina intressen i gruvbolag i afrikanska Ghana. Efter anklagelser om miljöbrott och brott mot mänskliga rättigheter så ville företagen själva undersöka problemen på plats. Men i SVT:s program Uppdrag Granskning avslöjas att varken Atlas Copco eller facket egentligen pratade med de drabbade.
Mikael Karlsson är ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen. – Jag tycker det är mycket dåligt. Det vittnar om att man inte är intresserad av lokalbefolkningens perspektiv och man får ett väldigt ensidigt perspektiv. Att sedan komma hem och påstå att man vet någonting om hur det ser ut i Ghana blir nästan skrattretande, säger Mikael Karlsson, Svenska Naturskyddsföreningen. Det var bland annat fackförbundet Metall som besökte Ghana i våras efter kritik mot att gruvbolagen kränker lokalbefolkningen och miljön, men facket skriver i sin rapport att det inte finns anledning att klandra något företag, inte enligt representanter för bybefolkningen heller. Fast några sådana träffade man aldrig när man lät sig skjutsas runt av gruvbolaget i områdena. – Vi har pratat med folk, men inte något dokumenterat utan vi har pratat med folk på gatan i byarna, säger Roger Johansson på Metall var med på resan. Kritiserar i stället medier I rapporten kritiseras i stället de medier och organisationer som tog upp missförhållandena i Ghana, bland annat Wacam, den organisation som stöder bybefolkningen vid det största gruvområdet. Inte heller Atlas Copcos representant pratade inför sin rapport med ortsbor som uppger att de har drabbats. Informationsdirektör Annika Berglund var den som reste till Ghana. – Det är svårt att få en neutral bild när man åker ner. Jag har varit nere i andra byar men inte i de som specificerades av Wacam, säger Annika Berglund. De måste väl ha föreslagit byar som var drabbade? – Ja, de föreslog byar som var drabbade och som låg nära området. Men varför ville du då inte åka till de byarna? – Därför att jag inte tror att jag skulle kunna få en bättre eller tydligare bild än den som redan fanns, säger Annika Berglund. I Uppdrag granskning under tisdagskvällen kritiserar både Wacam och byrepresentanter de svenska företagens hållning, och den svenske riksdagsmannen Joe Frans, som är född i Ghana, är kritisk både mot de svenska företagen och mot facket. – Om det är så att facket har åkt runt utan att planera resan och utan att träffa företrädare för de människor som är en del av konflikten så anser jag att de har misslyckats i det uppdrag de haft, säger Joe Frans, riksdagsman.
Susan Ritzén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".