Stora investeringar i rånsäkra kassasystem

De allt fler butiksrånen har ökat efterfrågan på tekniska lösningar kring säkrare sätt att hantera kontanter i butiker. De svenska handlarna har redan investerat hundratals miljoner kronor i så kallade slutna kassasystem för att öka tryggheten för butikspersonalen.
ICA-handlaren Jeanette Naess är en av de handlare som investerat i ett säkrare kassasystem – Det är på grund av yttre omständigheter. Det är en ökad risk för att bli rånad, säger hon. Klirret i den lilla växelskålen vid kassorna i ICA-handlaren Jeanette Naess butikskassor betyder trygghet för hennes personal. Det har kostat en halv miljon kronor att utrusta kassorna i hennes två butiker med så kallat slutet kontanthanteringssystem där sedlar och mynt inte hanteras öppet. I Sverige sker det årligen över 800 butiksrån och för att komma tillrätta med problemet har hittills 3 500 kassor runt om i Sverige fått slutna system för att hantera kontanter. Inga rån mot slutna system Det har givit gott resultat enligt Dick Malmlund, säkerhetschef hos Svensk Handel: – I de system som nu finns ute har vi inte ett enda fullbordat rån. Några har försökt men ingen har lyckats genomföra ett rån mot någon av de här butikerna, säger Dick Malmlund. Hittills har de svenska handlarna investerat över 300 miljoner kronor i säkrare kontanthantering i butikerna, och investeringarna i denna typ av säkerhet kommer öka, säger Dick Malmlund. Han uppskattar framtida investeringar till flera miljarder eftersom en kassa kostar 100 000 kronor att utrusta och det finns 50 000 kassor att utrusta i Sverige. Om leverantörerna Cash Guard och Gunnebo sänker priserna så kan de även med stor framgång även exportera sina kontanthanteringssystem, spår Dick Malmlund. – I andra länder kan man ställa en lågt avlönad vakt med pistol i entrén. Det är en enkel nödlösning men kommer de här systemen ner i pris så kan de konkurera även där, säger Dick Malmlund, säkerhetschef hos Svensk Handel.
Caroline Kiepels

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".