Det är helikoptrar av typen Superpuma som planeras för den svenska styrkan i Afghanistan. Foto: Scanpix.

Helikoptrar till Afghanistan försenade

Försvarets helikoptrar för avancerade sjuktransporter skulle ha varit klara 2007 och enligt planerna redan varit i Afghanistan för att säkra att de svenska soldater får så bra och snabb vård som möjligt om något skulle hända. Men det senaste budet är att det nu dröjer minst till 2011 innan helikoptern kan användas i Afghanistan.

– Detta är allvarligt och innebär att vi jobbar med mycket små marginaler, förhoppningsvis inte alltför små marginaler, men det kräver ju att vi har ett uppträdande utifrån de resurser vi har. Så det är en allvarlig begränsning, säger Officersförbundets förbundsdirektör Peter Löfvendahl.

Ökar detta risken för liv och hälsa för de soldater som är i Afghanistan i dag?

– Det kan ju göra det genom att ett omhändertagande kan ta onödigt lång tid, vilket kan få konsekvenser.

Det allmänna säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats det senaste året, även om de svenska trupperna bevakar en relativt lugn del av landet.

Men i höstas blev patrullerande svenskar beskjutna och i förra veckan dödades ett tiotal afghanska poliser inom det svenska området.

Skulle något allvarligt överfall inträffa så får svenskarna lita på att Norge och Tyskland, som har helikoptrar i närheten, är beredda att hjälpa till med sjuktransport. Och det kan ibland begränsa vilka insatser de svenska trupperna kan göra.

Folkpartiets riksdagsledamot Allan Widman tycker att det är allvarligt.

– Vi har ju under rätt många år nu haft ambitionen att tillföra sjukvårdshelikoptrar till Afghanistan, vilket är fundamentalt för svenska soldaters säkerhet. När vi då hela tiden skjuter den här tidpunkten då vi ska kunna komma med de här resurserna framför oss är det ju ett bevis på ett misslyckande, säger han.

Johan Svensson, ställföreträdande chef vid Flygtaktiska staben, tycker att det är olycklig att helikopter för sjuktransporter kan sättas in tidigast första kvartalet 2011.

Själva helikoptrarna som försenats ska vara redo inom kort. Men sedan vill försvaret ge besättningarna en rejäl utbildning då allvarliga helikopterolyckor inträffat de senaste åren på grund av bristfällig utbildning och övning. Och situationen i Afghanistan är speciell.

– Det är en omfattande utmaning vi har framför oss. Dels ska vi verka i en miljö som är väldigt tuff. Det är varmt, det är högt, vilket är prövande för prestandan på helikoptern. Dels har vi en stoftrik miljö som gör att man inte riktigt ser var man är någonstans, säger Johan Svensson.

Det har ju blivit en stor försening. Var det feltänkt från början?

– Det kan man alltid resonera om. Men just nu är vi där vi är.

Johan Svensson ser inte någon möjlighet att skicka helikoptrar snabbare till Afghanistan.

Men Allan Widman menar att Helikopter 4 som är på väg att skrotas inom försvaret skulle klara uppgiften.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".