Argentisk bypräst välsignade tortyr

Det har gått 20 år sedan den senaste militärdiktaturen i Argentina gick i graven. Såren är fortfarande vidöppna och ju längre tiden går, desto mer makabra blir de vittnesmål som kommer i dagen. Som detta om en präst som välsignade torterare och sedan gömde sig i Chile under falsk identitet.
Invånarna i den lilla chilenska kustbyn El Quisco, inte långt från Pablo Nerudas mytomspunna hem Isla Negra kunde aldrig ens i sin vildaste fantasi föreställa sig att deras präst hade stått på torterarnas sida under åren av militärdiktur. Talade med argentinsk brytning Cristian Gonzales, som han kallade sig, var en 60-årig, fortfarande kraftfull man vars argentinska accent till en början orsakade en del fniss i församlingen. Han var lite svårtillgänglig och distant men under mässorna kunde han påminna om en väckelsepredikant. Han hade bara varit i El Quisco i två år, men hans mässor lockade redan så mycket folk att de inte fick plats i kyrkan. Två journalister avslöjade En dag kom två argentinska journalister på besök och öppnade dörren till prästen Cristian Gonzales hemliga värld. Det stämde att han var präst och det stämde att han hette Cristian, men hans efternamn var von Wernich och i Argentina var han efterlyst för att på olika sätt ha deltagit i förtrycket under åren av militärdiktatur. Cristian von Wernich hade arbetat som präst inom polisen i Buenos Aires. Många vittnen som överlevde de hemliga fängelser som då fanns i Buenos Aires har berättat om Cristian von Wernich besök där. Uppmanade fångar att erkänna Han brukade bland annat delta i tortyrsessionerna och uppmana fångarna att bekänna, för det var det gud ville. Han besökte också anhöriga till försvunna för att tala om att deras anhöriga i själva verket hade flytt landet eller, vilket var hans favoritlögn, att de dödats av sina egna i samband med interna uppgörelser. Flydde demokratin När demokratin kom tillbaka till Argentina blev också Cristian von Wernichs verksamhet uppmärksammad, men von Wernich försvann. Först till Chile, sedan till England och därefter tillbaka till Chile, nu med falskt namn. Hela tiden under sin kurragömmaflykt tycks han haft stöd av sina överordnade inom den katolska kyrkan. Någon annan förklaring finns knappast till att den chilenska kyrkan såg mellan fingrarna att han använde falskt namn när han utsågs till präst i El Quisco. Rättegång inleds Efter de argentinska journalisternas avslöjande förlorade von Wernich det skydd han åtnjutit och nu är han tillbaka i Argentina och väntar på att en rättegång mot honom ska börja. Bättre sent än aldrig säger de som drabbades av hans ”tjänster” för 20 år sen.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".