Afghanistan är ett internationellt problem, sa Obama. Foto: Ron Edmonds/Scanpix.

Obama lovar ökad hjälp till Afghanistan

USA:s president Barack Obama presenterade idag en uppdaterad strategi för kriget i Afghanistan. För att vinna framgång i Afghanistan ska USA agera mer aggressivt i Pakistan. Dessutom ska USA göra större civila satsningar i området och vill engagera fler länder i frågan.

– Det här är inte bara ett amerikanskt problem, det är ett mycket allvarligt internationellt problem, sa president Obama när han la ut riktlinjerna för USA:s framtida strategi i Afghanistankriget.

Därför kommer USA tillsammans med FN att ta initiativ till en internationellt kontaktgrupp som ska samarbeta om problemen i Afghanistan och Pakistan. Däri ska ingå vissa Natoländer, men också enligt Obama länder som Indien, Ryssland och Iran.

– Afghanistans framtid handlar är hårt sammanflätad med Pakistans, sa Obama vidare.

USA kommer i fortsättningen därför intensifiera försöken att slå ut ledare för terrornätverket al-Qaida som man tror befinner sig i Pakistans gränstrakter mot Afganistan. Dessutom vill Obama förse Pakistan med motsvarande 12 miljarder kronor årligen de närmaste fem åren för att stabilisera landet.

När det gäller Afghanistan kommer USA sända ytterligare 4 000 nya soldater till Afganistan, utöver de 17 000 ytterligare som Obama fattade beslut om tidigare i år. De 4 000 nya ska dock mest ägna sig åt att träna afghansk militär och polis och försöka förmå lokala ledare att alliera sig med USA istället, det vill säga en liknande strategi som i Irak.

USA vill också försöka stärka den afganska regeringen och se till att den lyckas slå ner på den intensiva droghandel som utgår från landet. USA ska sända fler civila medarbetare, såsom ingenjörer, jurister och lärare för att hjälpa till att bygga upp landet.

I sitt tal idag riktade sig också Obama till amerikanska folket och påminde om varför USA efter snart åtta år fortfarande strider i Afghanistan:

– Nästan 3 000 av vårt folk dödades den 11 september 2001 för att de bara utförde sina dagliga liv.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".