Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försäkringsbolags vinst bäddar för premiesänkning

Den senaste tidens premiehöjningar har nu lett till en vändning för de förlusttyngda försäkringsbolagen. På tisdagen visar skadeförsäkringsbolaget If upp en kraftig vinst, från tidigare miljardförlust.
Gunnar Olsson på Konsumenternas försäkringsbyrå menar att detta visar att det borde gå att sänka premierna. – Det borde finnas utrymme för premiesänkningar nu. Bolagen har ju sådana marginaler att det finns utrymme för det. Då är det viktigt för oss konsumenter att vi utnyttjar situationen och väljer försäkringar med utgångspunkt från det synsättet. Att vi tittar både på pris och innehåll i försäkringen. De större försäkringsbolagen har alla höjt sina premier, på framförallt bilförsäkringar, under de senaste åren. Och nu börjar det ge resultat. I dag presenterade nordens största skadeförsäkringsbolag, If, en vinst för andra kvartalet på 800 miljoner kronor. Det är en kraftig förbättring jämfört med förra året då det blev en förlust på drygt en miljard kronor. Bolaget har under året genomgått ett besparingsprogram, med stora personalnerdragningar. Men premiehöjningarna har också varit viktiga för att höja vinsten, säger If:s vd Torbjörn Magnusson. – Det är en viktig komponent. Hur viktig? – Det är svårt att sätta siffror på hur viktiga de olika komponenterna är. Men If tar inte ut mer av kunderna i premier än vad man måste, säger Torbjörn Magnusson. – Vi jobbar på en hårt konkurrensutsatt marknad. Så vi är väldigt försiktiga med premiehöjningar. Vi måste naturligtvis ta ut så att vi gör ett rimligt resultat. Men jag tror att våra resultat historiskt har visat att det inte är några övervinster på den här marknaden. Men Konsumenternas försäkringsbyrå manar till försiktighet hos konsumenterna, nu när det börjar gå bättre för försäkringsbolagen. – Självklart får de tjäna hur mycket de vill. Men det är viktigt för oss konsumenter att vi utnyttjar den här konkurrensens fördelar och väljer ett försäkringsbolag där premierna är lägre. Det är oerhört viktigt att konsumenterna nu är lite mer på hugget och väljer ett försäkringsbolag där man har lägre priser och där man har ett motsvarande lika bra innehåll, säger Gunnar Olsson, Konsumenternas försäkringsbyrå.
Åsa Törnqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".