Finansministrar varnar för dyra stödpaket

Finansminister Anders Borg varnar för de stora lån och ökande skulder som många länder nu betalar sina konjunkturpaket med. Borg framträdde på en konferens i Berlin på fredagen tillsammans med sin tyske kollega Peer Steinbrück, som har samma syn på de stigande statliga skulderna.

Steinbrück sa att skuldsättningen i eurozonen hotar valutans stabilitet. Så orolig har han inte visat sig offentligt tidigare, och hans uttalanden på konferensen i Berlin gav genast utslag på eurokursen. Euron tappade i värde gentemot dollarn.  

De bägge finansministrarna var eniga om att fler konjunkturpaket nu gör mer skada än nytta. Underskotten får inte bli så stora att staterna inte klarar att återställa statsfinanserna när krisen är över, sa Anders Borg.  

Han sa också att euroländer som redan har dåliga statsfinanser med höga underskott, till exempel de baltiska länderna och Grekland, när de nu finansierar sina stigande statsutgifter med lån, så får de betala så höga räntor på den internationella kapitalmarknaden att de knappt får in några pengar. Det blir bara stigande skulder.  

Att USA nu aviserat ett nytt stort konjunkturpaket, som ska betalas med statlig amerikansk upplåning, kommer att få konsekvenser för resten av världen, menar Anders Borg.  

– De länder som har en lägre grad av ekonomisk stabilitet får en enorm press på sig. De som ligger i vår närhet ser ju att de kan få betala fem till sex procent högre räntor. Går man till exempel till Afrika så tror jag att man där inte har någon möjlighet att låna alls längre. Så att det sätter en väldigt stor press på mindre stabila länder.  

Men vilket är alternativet till att ge ut statspapper? 

- Det allra viktigaste när man hanterar banker så måste man vårda skattebetalarnas pengar. Man kan inte sprätta iväg stora subventioner till banker som man gjort i Storbritannien och USA, utan man bör vara försiktig. Därför har vi i Sverige en ordning där vi är tuffare mot bankerna och där vi kan känna oss tryggare med våra offentliga finanser, säger Anders Borg.   

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".