Datavirus stoppar internetanvändare

En virusattack har gjort att omkring 20 000 av Telia Soneras Windows-användare inte har kunnat komma åt internet under morgonen. Patrik Runald, säkerhetschef på datasäkerhetsföretaget F-secure, säger att viruset huvudsakligen är skapat för att sabotera Microsofts hemsida med uppdateringar för operativsystemet Windows.
– Den enda effekt den är designat att få är att Windows update webbplats inte finns tillgänglig efter den 16 augusti. Det är den enda effekt den har. Och eventuellt andra effekter på grund av att till exempel en internetleverantör har problem internt. Eller att andra företag får problem internt. Det som också kan ske, eftersom viruset sprids väldigt snabbt, är att det får en övergripande effekt på internets prestanda. Folk får problem med att använda internet för att det är så belastat av all virusspridning, säger Patrik Runald, säkerhetschef på datasäkerhetsföretaget F-secure Telia Sonera undersöker nu hur viruset kunde slå ut 40 av företagets servrar. Och det är inte bara de som har Telia Sonera som internetleverantör som drabbats. Även kunder hos andra leverantörer som i sin tur köper till exempel ADSL-tjänster av Telia har fått problem. Telia Sonera lyckades dock lösa problemet under morgonen och alla företagets kunder ska nu åter ha tillgång till internet. Däremot kan användarna fortfarande ha virus på sina datorer. Viruset är en så kallad mask och sprids via internet, inte via e-post. De som har äldre versioner av operativsystemet, som till exempel Windows 98, behöver inte oroa sig, Viruset drabbar bara de som har Windows NT eller nyare versioner. De bör dock uppdatera sitt virusskydd. Men det är inte helt lätt att veta om datorn är smittad säger Patrik Runald. – Man märker ingenting vid infektionstillfället. Har man ett uppdaterat antivirusprogram säger det ifrån. Annars märker man ingenting. Det syns ingenting på skärmen eller något sådant. Däremot har vi hört att användare har haft problem med att datorn startar om och liknande. Det är väl den typen av signaler man kan se. Hur gör man om man vill försäkra sig om att inte få viruset? – Då besöker man sidan windowsupdate.com med sin webbläsare. Där klickar man på sök efter uppdateringar. Installera föreslagna uppdateringar och sedan är man säker.
Charlotte Fagerlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".