Kvinnoupprop för euron

I dag samlade Ja-sidan inför höstens folkomröstning om euron, fyra av sina mest framträdande kvinnor för att övertyga väljarna. Från såväl socialdemokraternas Anna Lindh och Margot Wallström, folkpartiets Marit Paulsen och moderaternas Gunilla Carlsson var budskapet att EU-länderna skulle lyssnna mindre på Sverige vid ett nej till EMU.
– Ser vi inte ut som ett ja-popband? frågar Marit Paulsen fotograferna vid dagens pressträff. De viktigaste argumenten för ett ja till euron i höst sammanfattade Anna Lindh, Margot Wallström, Marit Paulsen och Gunilla Carlsson som följer. – Sveriges roll i Europa, säger Anna Lindh, socialdemokraterna. – En fantastisk symbol för sammanhållning, som icke rubbar mångfalden, säger Marit Paulsen, folkpartiet. – Det är naturligt för Sverige att vara med där det händer, säger Gunilla Carlsson, moderaterna. – Att vara med och påverka, säger Margot Wallström. Bara en av dem, EU-kommissionären Margot Wallström, ville medge att nej-sidan har något bra argument. – Det är klart att det finns argument på nej-sidan som handlar om osäkerhet om ett så stort och avgörande projekt som euron är och det tar tid att bygga upp förtroende för en ny valuta som faktiskt har introducerats i Europa, säger Margot Wallström. Det är klart att det är ett osäkert projekt och vi ser över reglerna och hur länderna ska hantera den utmaningen. Trots den osäkerheten bör Sverige gå med för att påverka, sa Margot Wallström, och det budskapet återkom de fyra till flera gånger. Sverige skulle tappa inflytande vid ett nej, hävdar de. För macho i starten Ja-sidan kan behöva kvinnlig draghjälp eftersom den är i underläge. Särskilt kvinnorna är skeptiska till euron och det har varit för många män som talat för varan, enligt Marit Paulsen. – I begynnelsen fick ja-sidan en väldigt macho prägel, säger Marit Paulsen. Varför ska en kvinna som ska rösta lyssna mer på kvinnor? – Det kan jag inte ge svar på, säger Marit Paulsen. Jag har stor respekt för människors integritet och jag tror inte att kön och hudfärg har så stor betydelse, säger Marit Paulsen. Ni har alla ett drag av EU-etablissemang över er. Vilken risk finns det att det skrämmer bort väljare? – Vår fördel är att alla är morsor, alla har gått med rabattmärken på jakt efter extrapriser på blöjor och vi har haft problem med barntillsynen och konflikten mellan hemma och arbetet, mellan mödraskap och yrkesliv och offentlighet, säger Marit Paulsen.
Fredrik Feurtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".